29 Mayıs 2016 Pazar

Corradino Sevgilim

Nisan ayında çıktığım Bologna, Floransa ve Venedik'i kapsayan İtalya seyahatimde kitap konusunda en zengin şehrin Venedik olduğunu söylemiştim. (bu seyahati yedi kısım tekmili birden tam 14 parçada anlattım, üşenmeyin okuyun, emeğe saygı hem de faydalı bilgiler bulacaksınız)

"Venedik'te geçen kitap" kategorisinde rastladığım kitaplardan biriydi Marina Fiorato'nun yazdığı Corradino Sevgilim - Murano'da Bir Cam Üstadı.


Hikaye, 1681 yılı ile günümüz arasında gidip geliyor. 17. yy'da, cam işçiliği özellikle de ayna yapımında rakipsiz olan Venedik Cumhuriyeti bu üstünlüğünü korumak için cam ustalarını Murano Adası'nda hapisten hallice koşullarda koruma altına almış. Ustaların, bırakın Venedik dışına çıkmak, adayı terk etmeleri bile özel izne tabiymiş.

Zamanının en mahir ustası olan Corradino Manin ise sadece cam ve aynalar konusunda değil gönül işlerinde de ustalığını kanıtlamış ve hüzünlü biten bir maceranın sonunda, herkesten gizlemek zorunda olduğu bir kız çocuğu sahibi olmuştur. Çok sevdiği kızını korumak adına, Fransa'dan gelen teklifi ret edemez ve tüm yeteneğini ve ustalığını ruhuyla birlikte Fransızlara satar.

Yıllaaaar yılar sonra, mutsuz biten bir evliliğin tüm gönül kırgınlığını yüklenmiş olan Nora Manin, Londra'daki mutsuz hayatını geride bırakarak Venedik'te cam sanatını öğrenmeye ve atalarının izini sürmeye karar verir.

Nora, dilediği gibi bir cam ustası olabilecek midir? Peki Venedik'te aradığı aşkı ve mutluluğu bulabilecek midir? Ya Corradino'nun sırlarını ortaya çıkartmakta başarılı olabilecek midir? Büyük büyük dedesi gerçekten de anlatıldığı gibi bir hain midir?

İşte bütün bu soruların yanıtları bu kitapta. Sadece soruların yanıtları değil Venedik de tüm ihtişamıyla arz-ı endam eyliyor. Ve tabii ki Murano.

Hikaye anlatımı Corradino ve Nora arasında gidip geliyor. Bu nedenle Coraadino'nun hikayesini siz de Nora ile eş zamanlı öğreniyorsunuz. Öyküde yaratılmaya çalışılan gizem, heyecan katmak için dahil olan bazı yan karakterler biraz zorlama olsa da okuması keyifli bir kitap oldu benim için. Biraz Venedik havası almak isteyenlere tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder