1 Haziran 2016 Çarşamba

The Golden Egg

Gezdiğim, gördüğüm, yediğim, içtiğim bana kaldı bir de Donna Leon ile tanıştım seyahatim sayesinde. Meğersem kendisi çok ünlü bir polisiye serinin yazarıymış. Venedik ya da civarında geçen ve baş kahramanı Komiser Guido Brunetti olan tam 25 kitap yazmış.

Sanıyorum serinin en ünlü kitabı olan, Venedik'teki La Fenice Opera Binası'nda geçen Operada Cinayet ile ödül de kazanmış.

İşte ben bunları hep Venedik'te geçen kitap araştırmalarım sırasında öğrendim ve Donna Leon ve Komiser Guido Brunetti ile tanıştığıma pek memnun oldum. Operada Cinayet kitabını almak istedim ancak bulamadım, ben de yazarın bulabildiğim kitabını aldım:

Adından da anlaşılacağı üzere bu kitabın Türkçe çevirisi yok. İngilizcesi çok zorlayıcı olmasa da bazı kısımlardaki devrik cümle kullanımları nedeniyle çok da kolay bir dili var diyemeyeceğim. Başlangıç seviyesinde İngilizceden biraz daha fazlası gerekebilir. Ama dilin akıcılığı sayesinde kolay okunuyor.

Konuya gelecek olursak, sağır ve dilsiz bir adam bir kutu uyku hapı içerek ölmüştür. Fakat bizim acar komiser bu ölümün bir intihar vakası olduğundan şüphelidir. Daha doğrusu karısının ısrarıyla olayı araştırmaya başlayınca şüphelenmeye başlar.

Araştırması ilerledikçe mevtanın yaşamının esrarengizliği daha da belirgin bir hal alır. Soruşturma derinleştikçe karmaşık, şaşırtıcı ilişkiler yumağı ortaya çıkmaya başlar. Ve sağır-dilsiz adamın ölümünün ardındaki sır perdesi aralanır.

Hikaye ile ilgili çok da fazla ipucu vermek istemiyorum ancak bu kitap Türkçe'ye çevrilirse ismi Altın Yumurtlayan Tavuk olmalı diyerek konuyu burada kapatıyorum.

Oldum olası entrika, gizem dolu polisiye romanların hastası olduğum için bu kitabı çok sevdim. Ve hatta Donna Leon'un diğer kitaplarını da bulup okumaya karar verdim. Hiç bir yerde bulamazsam ikinci el kitapçılarda kesin bulurum herhalde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder