4 Mayıs 2016 Çarşamba

Floransa'da Eksik Kalanlar

Floransa'da gördüklerimi yazdım, peki ya göremediklerim?

Hepi topu 2,5 günüm vardı. Bu kadar zamanda hem şehrin kendisini hem de Pisa ve San Gimignano'yu görmek istediğimden şehirde geçireceğim bir tam gün için yoğun bir program yaptım. Buna rağmen görmek istediğim fakat fırsat bulamadığım yerler oldu.

Bunların arasında en önemlisi Pitti Sarayı idi.

Pitti Sarayı, devasa bir şey. Çok büyük. Kocaman. Zaten de bu amaçla inşa edilmiş. Floransa'daki Pitti Ailesi, Medici'lerden daha zengin olduklarını ispat etmek için bu sarayı inşa etmek istemiş.

İstemiş ancak, daha yapılma aşamasındayken inşaat masrafları yüzünden aile iflas etmiş. Medici Ailesi de sarayı inşaat halindeyken satın alıp tamamlamış. Böylece de eski sarayları gerçekten de Eski Saray, yani Palazzo Vecchio olarak anılmaya başlanmış.


Kapanış saatinden sonra gidince, bu sarayı ancak böyle dışarıdan görebildim. Kadraja tamamını sığdırmak mümkün olamadı. İnsanın ağzını açık bırakacak kadar heybetli. Özellikle de Ponte Vecciho yönündeki dar sokaktan çıkıp bir anda karşımda bunu görünce ağzım açık kalmış olabilir.

Belki aşağıdaki kapının fotoğrafı büyüklüğü hakkında daha iyi bir fikir verebilir.

Meşhur Ponte Vecchio köprüsünün üstünden geçtim, karşısından baktım, değişik açılardan bir sürü fotoğraflarını çektim. Üzerindeki kuyumcuların vitrinlerini inceledim lakin Vasari Koridor'undan geçemedim. Vecchio Sarayı ile Pitti Sarayı'nın bağlayan bu koridordan geçebilmek için zaman dışında rezervasyon da gerekiyor. Zira okuduklarıma göre çok kısıtlı sayıda ziyaretçi çok önceden yapılmış rezervasyonlar ile kabul ediliyormuş buraya.


Pitti Sarayı ve Vassari Koridoru dışında, sarayın arkasındaki Boboli Bahçeleri'ni de görmek isterdim. Rönesans bahçe düzenleme örneklerinin kullanıldığı ve daha sonra bir çok Avrupa bahçesine ilham kaynağı olan bu bahçeleri, ben de bir gün sahip olacağım bahçelerimin düzenlenmesinde fikir sahibi olmak için ziyaret etmek isterdim. Olmadı.

Son olarak Santa Croce, Santa Maria Novella, San Lorenzo gibi ünlü bazilikaları da görme fırsatım olmadı. Sanat tarihi ve mimari konularında pek de bilgili olmadığımdan zaten görsem bile yeteri kadar takdir edebilir miydim ondan da emin değilim doğrusu.

Eğer Floransa'da yeterli vaktiniz varsa, daha önce paylaştığım programa bunları da ekleyerek daha geniş bir zamana yayılmış bir plan yapmak isteyebilirsiniz. Hem benim görmediğim yerleri de görüp bana anlatırsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder