24 Eylül 2015 Perşembe

Selektör yapmak ya da yapmamak

Herkese sevdikleriyle birlikte mutlu bir bayram dilerim.

Bayram demek pek çoğumuz için seyahat demek; tatile gidenler, memlekete gidenler, aile büyüklerine gidenler. Bu nedenle yollarda olan herkese de kazasız belasız, trafiksiz seyahatler dilerim.

Trafikte güvenlik için kurallara uymak şart. Bunu hepimiz biliyoruz. Peki kuralları hepimiz biliyor muyuz? Ben mesela aramızda kalsın ama bazı trafik levhalarının ne anlama geldiğini bilmiyorum. Ama bu konuda yalnız olmadığımı da biliyorum. Beyim de bilmiyor. Yolda giderken anlamını bilmediğim tabelaları ona soruyorum da bilmediğini oradan biliyorum.

Ondan sonra aç gugıl amcayı başla aramaya. Görsel bir şeyi yazarak aramak ne kadar zor biliyor musunuz? Ama ben üstün tasvir yeteneğim sayesinde bu konuda oldukça başarılıyım. Hiç mütevazi olamayacağım valla kusura bakmayın.

Bir de yazılı olmayan trafik kuralları var, toplumsal normlar gibi olanlar. İşte bunlar benim kafamı çok karıştırıyor. Mesela şu selektör meselesi.

Misal süratle gittiğiniz yola çıkma niyetinde olan bir araca yapılan selektör ne anlama geliyor?

"Ben süratliyim ama seni de gördüm, hızımı kesiyorum, buyur yola çıkabilirsin" mi "Ben süratliyim, hızımı kesmeye hiç niyetim yok, olduğun yerde kal ve bekle" mi?

Bu konuda fikrine danıştığım beyim ve bazı arkadaşlarım ikincisi olduğunu söylüyor, ben tabii ki birincisi olduğunu düşünüyorum.

Benim gibi düşünen başkaları olduğuna da eminim. Kimler mi? Mesela ben ana yoldayken o yandan çıkmaya çalışan diğer şoförler. Böyle bir kaç kere başıma geldi: ben yolumda gidiyorum, yandan çıkmaya niyetlenen aracı görüyorum "Yol benim yolum, bak geliyorum, gör beni, çıkma yola" mealinde selektör yapıyorum.

Gel gör ki kimsenin beni taktığı yok. Ben de artık selektör falan yapmamaya başladım ve sanırım ki bu sefer diğer araçlar "Ay bu beni görmedi galiba, aman kendimi riske atmayayım" düşüncesine kapılıyor gibi hissetmeye başladım.

Kafamı karıştıran bu konuda ilgili makamların standartları belirleyip yayımlamasını talep ediyorum.

Arz ederim.

Önemli not: bir aracı selektör yaparak taciz etmenin hapis cezasıyla sonuçlanabilecek bir suç olduğunu biliyor musunuz?

2 yorum:

  1. Kamuda soyle bir kanaat var ki; eger bir kez selektor yaparsan seni gordum yol veriyorum cikabilirsin diye algilanabilirmis. Ancaaak arka arkaya selektor bombardimanina tutarsan sakin kipirdama ayagimi frene basarsam namertim demek oluyormus. Bilginize..:) imza:anketortakipci

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kamu bu kanaatini bacanagiyla paylaşırsa mutesekkir olurum. Arz ederim.

      Sil