21 Ocak 2016 Perşembe

Sıcak sıcak çorba

Ahmet Rasim'in Çorbanamesi'ni duymuş muydunuz? Duymayanlar için buyrun:

Kana kuvvet, göze fer, batna ciladır çorba
İllet-i cûa devâ mahz-ı gıdadır çorba

Sağlara, hastalara ayni şifadır çorba
Ağniya dostu, muhibb-i fukarâdır çorba
Hâsılı hâhiş ile ekle sezâdır çorba


Hele böyle soğuk kış günlerinde, bütün güzellemeler az gelir çorbaya. E madem hava soğuk, çorba güzel, buyrun size iki tane sıcacık öneri:

Önce Moda'ya gidiyoruz. Zaten ben çok seviyorum Moda'yı, hep giderim. Dr. Esat Işık Caddesi'nin üzerinde, bir köşede, küçücük, fıçıcık Kruton Moda Çorbacısı. Her gün bir kaç çeşit çorba çıkarıyorlarmış, bir de pilav ve bir çeşit ev yemeği vardı ben gittiğimde.

Köz biber çorbası çok güzelmiş, lakin sadece pazartesi günleri çıkarttıkları için ben denk gelemedim. Artık siz gidersiniz.

İki katlı, küçücük bir dükkan:


Duvara da böyle nostaljik tabakları koymuşlar. Bulmacalarda hep çıkan sergen bu oluyor sanırım:


Ben mantar çorbasını denedim, çok beğendim. Bütün çorbaları unsuz yapıyorlarmış, öyle dedi aşçı. Çorbanın içindeki krutonlar zeytinyağı ve baharatlara fırınlanmış ve her masada bolca mevcut. Porsiyonlar oldukça büyük. Hesap öderken borcum ne diye sorduğunuzda ise "bozuk varsa 7 tl, yoksa sonra ödersin" cevabını duyabilirsiniz.


İkinci durağımız Karaköy, Mumhane Caddesi üzerinde Hebun Çorba. Burası da iki katlı, küçük bir dükkan. Çok çeşit çorba var, sayamadım. Çorbalar kesinlikle unlu, lakin çok leziz. Ben kereviz çorbası denedim çok lezizdi yani. Porsiyonlar burada da oldukça büyük.


Hebun'da çorba lezizdi ama ekmekten sınıfta kaldı. Öyle kruton falan yok, paketlenmiş küçük ekmekler var, bir özelliği yok. Yok ben ekmek yemem zaten diyorsanız paşa gönlünüz bilir. Bir de üst katta oturursanız çok sıcak oluyor haberiniz olsun.

Afiyet olsun.

2 yorum: