20 Mart 2014 Perşembe

Kim korkar hain kurttan, hain kurttan, hain kurttan


2014'te daha çok tiyatroya gideceğimi beyan etmiştim. Maalesef riayet edemiyorum. En son kasım ayında Leyla'nın Evi'ne gitmiştim. O zamandan beri ancak geçtiğimiz hafta sonu tekrar bir oyuna gidebildim.

Başlıktan da tahmin edebileceğiniz gibi Kim Korkar Hain Kurttan oyununa gittik beyimle. Bu oyunu görmeyi çok istiyordum. Aralık ayında başladı, kapalı gişe, bilet bulamadık. Ocak da keza aynı. Nihayet geçtiğimiz hafta sonu, zaman ve bileti denk getirdik de oyunu izleyebildik.



Trump Towers AVM'deki salonda idi gösterim. Bu sayede bu AVM'yi de görmüş olduk. Aman ne büyük kazanç. Mantar gibi türeyen bu AVM'lerin tek güzel yanı oyun, konser vb etkinlikler için salon imkanı sunmaları herhalde.

Salona gelecek olursak, kötü diyemem. Koltuk aralıkları geniş sayılabilir. Biz 18. sıradaydık, sahneyi görüşümüzde hiç problem yaşamadık. Ancak akustik maalesef kötüydü. Bazı yerlerde oyuncuları duymakta güçlük çektik.

Ayrıca buradan Trump Towers yönetimine de iki çift lafım olacak. Salon çıkışına bir görevli koyup yönlendirme yapsanız olmaz mı? Ayrıca salonun boşalma saatinde otopark ödemesi için tek gişe çalıştırmanız da harika bir fikir. Üstelik o tek gişenin içinde iki görevli, biri işlem yapıyor, öteki tepesinde dikilmiş izliyor. Orada boş boş duracağına bir gişe daha açsanız da o kadar sıra olmasa mesela.

Oyun çıkışında güç bela otoparkta aracımızı bulduk. Meğer aracı bıraktığımız noktadan uzak bir noktadan inmişiz otoparka, sütunlarda ne bir işaret, ne bir numara, ne bir yönlendirme. Deli danalar gibi döne döne aracı bulduk, ama ödeme noktası yok. Tekrar yukarı çıktık, ödeme noktasını bulduk, önünde uzuuuuuuuun bir kuyruk. Bir ara içeride mahsura kalacağız sandım ama şükürler olsun çıkabildik.

Neyse oyuna dönelim.

3 perde. Oyuncular Zerrin Tekindor, Tardu Flordun, Nilperi Şahinkaya ve Şükrü Özyıldız. Zerrin Tekindor tek kelime ile muhteşem. Hem oyunculuğu hem kendisi muhteşem. Bayıldım. Nilperi Şahinkaya'nın da rolü az olmasına rağmen her sahnesinde başarılı bir performans sergiledi. Çok beğendim.

Beylere gelecek olursak, Tardu Flordun'un kimi yerlerdeki oyunculuğunu abartı ve zorlama buldum şahsen. Ama genelinde başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Şükrü Özyıldız ise maalesef bu oyunda olmamış gibi geldi bana. Diğer oyunculukların yanında onun performansı fazlasıyla amatör tiyatro izliyormuşum hissiyatı yarattı.

Dekor, ışık ve kostümler harikaydı. Kostümler derken özellikle Zerrin Tekindor'un kostümlerini kastediyorum. Çok da güzel taşımış. Dekora da bayıldım, görsel olarak çok gerçekçiydi.

Oyunun konusu hakkında yorumla ilgili olarak da çıkışta arkamızda konuşan çiftten alıntı yapmak istiyorum "5. sınıf Amerikan draması".

Orta yaşlarını süren Martha ile George arasındaki aşk-nefret ilişkisi genç Nick ve Honey de dahil edilerek anlatılıyor. Psikolojik bir oyun, huzursuzluk hissettiriyor. Aralara komedi de serpiştirilmiş ama yoğun bir iş günün ardından izlenebilecek bir oyun değil. 1966'da filmi de çekilmiş, ben izlememiştim.

"İyi de evlilik dramasıyla oyunun isminin ne alakası var" diye sorabilirsiniz, ben sordum. Hemen ufak bir araştırma yaptım. Aslında orijinal adı Kim Korkar Virgina Wolf'tanmış ve yazarın bir röpörtajında bahsettiğine göre kastedilen kim korkar sanrısız yaşamaktanmış.

Valla gerçekten entelektüel birilerinin bu satırları okuyup gülmesini göze alarak itiraf ediyorum ki hiç bir bağlantı kuramadım, hiç bir şey anlamadım. Sadece şunu söyleyebilirim ki oyun sırasında George ve Martha'nın anlattıklarının hangisi gerçek hangisi sanrı iç içe geçip karışıyor.

Bilemiyorum, gerçekten benim için ağır bir senaryoydu.

Ancak tekrar ifade edeyim Zerrin Tekindor muhteşem. Sırf onun performansını izlemek için bile izlenir. Tahminimce bir çok ödül alır.

2 yorum:

  1. evet pek bisey anlamamissiniz oyundan maalesef:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef çok haklısınız. :( Ama inanin çabaladim.

      Sil