3 Mart 2014 Pazartesi

Hititolog oldum ben

Daha önce burada bahsettiğim üzere 2014'ü Ahmet Ümit yılı ilan etmiştim. Okudukça hayıflanıyorum neden daha önce okumamışım diye.

En son Patasana'yı bitirdim. Kitabın başında konsantre olmakta biraz zorlandım ama ilerledikçe elimden bırakamaz oldum.

Henüz okumayanlar için konusunu kısaca özetleyeyim. Bilim insanlarından oluşan bir grubun yürüttüğü Hititlere ilişkin bir arkeoloji kazısı esnasında yerel halkın kurban olduğu bir takım cinayetler işlenir. Bu cinayetlerin anlamı nedir? Acaba kazıyı engellemek isteyen bazı güçlerin marifeti midir yoksa bir terör girişimi midir söz konusu olan? Peki Hitit Devleti'nin son yıllarında saray yazmanı olarak görev yapan Patasana'nın yazdığı ve günümüze kadar gelebilmiş tabletlerde gizli olan sır nedir?

Yeterince gizem uyandırmışımdır umarım. Yukarıdaki ve başka soruların cevabı Patasana kitabında. Alınız, okuyunuz.

Sırlarla dolu Patasana

Cinayetleri okumak heyecanlı ve sürükleyici ama Patasana' nın hikayesi de en az cinayetler kadar sürükleyici. Hititlerden bahsediyoruz burada, tarih falan, nasıl sürükleyici olabilir ki? Olmuş ama işte, merakla okunuyor.

Bu vesile ile Ahmet Ümit'e hayranlığımı bir kez daha ifade etmek isterim. Şu ana kadar okuduğum tüm kitaplarında, insanı içine çeken bir polisiye hikayeyi arka planda tarihsel, kültürel bilgilerle çok başarılı bir şekilde harmanlamış. Böyle yazabilmek için Hititolog olunmasa da (böyle bir kelime gerçekten var mı acaba? Sümerolog varsa Hititolog da vardı herhalde, yoksa da olmalı) ciddi bir birikime sahip olunması gerektiği aşikar.

Bu arada ben tabletleri okurken gerçek sandım. Kullanılan kelimeler, cümle yapıları gerçekten tarihi bir metin okuduğum hissi yarattı. Kitap bittikten sonra bir araştırma yaptım. Tabletlerin gerçek olduğunu düşünen yalnız ben değilmişim ama tabletler kurguymuş.

Elbette tarihi tabletler konusunda bilir kişi falan değilim, ahkam kesmek istemem ama bir okuyucu olarak etkilendim.

Özetle kitap güzel, okuyunuz.

1 yorum:

  1. Süper çötesi bir roman.tarihi romanları okurken ayrıca notlar alıp daha sonra internetten teyit ediyorum,hgerçekmi diye.Bazı şeyler kurgu olsada,Asurları,figyayı,hititleri araştırıp tarihi yeniden okuyorum.Tavsiye ederim,merakla okunacak bir kitap.

    YanıtlaSil