7 Aralık 2015 Pazartesi

Nerede bu e-devlet?

Bu ülkede kadın olmanın zorluğunu bir de benim anlatmama gerek var mı bilmiyorum ama içimi dökeceğim.

Bir namus cinayetine, tecavüze, şiddete, toplumsal hayatta ayrımcılığa maruz kalmayacak kadar şanslı olsanız bile menüde sizin için uygun bir şeyler muhakkak vardır.

Hasbel kader, insani şartlar altında yaşamınızı sürdürüyor olsanız, bu sefer devletimiz bürokrasinin çarklarıyla sizin de hakkınızdan gelecektir. Hiç endişe etmeyiniz.

Mesela bendenize rahat battı, emektar küheylanımla yollarımızı ayırmaya karar verdim. Alıcı da var, tüm koşullarda anlaştık, resmi satış işini gerçekleştireceğiz. Ama dur bakalım, ben kimim ki kadın başıma böyle işlere kalkışıyorum.

Bir kere evlenmişim, soyadımın yanına bir soyad daha eklemişim. Öncelikle bunu arabamın ruhsatında dünya aleme ilan etmem gerekirmiş.

Bizim TC kimlik numarası diye bir şeyimiz yok mu? Nerede bu e-devlet? Bilmem nerede ama buralarda değil.

2 gün uğraşarak e-randevu sisteminden randevu almayı başardım. Ama bir gün daha alamasaydım en yakın Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'nün önünde üstüme benzin döküp kendimi yakacaktım, değiştirin şu ruhsatı artık diye.

Bilmeyenler için söyleyeyim e-randevu sisteminde yapacağınız işlemi seçerek randevu aldığınız zaman size gerekli evraklar listesi çıkartıyor. Ben de bu listeye göre evraklarımı hazırladım ve sabahın köründe TTŞM'nin önüne dikildim.

O saatte TTŞM bildiğin kadınlar matinesi, devletimiz evlenen ya da boşanan kadınların sırtından iyi para kazanıyor.

Elimde randevu kağıdım, gereken evraklar gişenin önüne gittim, görevli memur "Ek-1 formu lazım" dedi. "Listede yoktu neden lazımmış" diye sordum ve alabileceğim en mantıklı yanıtı aldım "Lazım işte"

Bir ya sabır çekerek gittim bu işleri yapan bir muameleciye. Ben yüksek lisans yapmış, form doldurma konusunda profesörlük unvanına sahip, ultra dikkatli bir vatandaş olsam da devletimiz Ek-1 zımbırtısını doldurabilecek yeterlilikte olduğuma inanmıyor ve formu bana doldurtmuyor. Bir ilkokul mezununun bu işi benden daha iyi yapacağına inanıyor.

Güler misin, ağlar mısın. Malum şahsın formu yanlışlarla doldurmasına, benim bunları bir bir tespit edip adama baştan doğru form doldurtmama ve adamın bu hizmeti karşılığı benden ücret almasına ise hiç girmiyorum.

Hele benim önümde form doldurtan kadının "Benim arabam dizel, neden buraya benzinli yazdınız?" sorusuna verdiği "1.2 motor olunca ben benzinlidir diye düşünmüştüm" cevabını duymazdan gelmeyi tercih ettim. 

Güç bela formumu aldım, tekrar başvurumu yapmaya gittim. Evraklarımı aldılar ve bana 2 gün sonra gelmemi söylediler. Neden? Taş çatlasın 20 tane veri girilecek ruhsatı hazırlamaları yoğunluktan dolayı iki gün sürüyormuş. Bana yoğunluktan bahsedilirken arkada 10 tane memur bir gün önceki maçın kritiği, internette sörf, çay içme gibi işlerle gerçekten çok meşguldü ama. Hak vermemek elde değil.

Gerçek çalışma hayatının nasıl bir şey olduğunu anlamaları için tüm devlet memurlarının 6 ay boyunca özel şirketlerde zorunlu staja tabi tutulmasını talep ediyorum.

Nihayet ruhsatımı aldım. Benim medeni halim satış işlemini yapacak noteri ya da alıcıyı neden bu kadar ilgilendiriyor hala bilemiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder