2 Aralık 2015 Çarşamba

İş Sağlığı ve Güvenliği

Sağlık ve güvenlik önemli. Hele iş yerlerinde artık daha da önemli çünküüüüü yasası çıkmış, devlet bir takım düzenlemeler getirmiş, neler olmuş neler.

Bu düzenlemelerden biri de çalışanların iş güvenliği ve sağlığı eğitimi almasıymış. Ben de aldım.

Sondan söyleyeceğimi baştan söyleyeyim: acil bir durumda kimse bana güvenmesin. Herkes başının çaresine baksın. Hayatta kalma şansınızın artmasını istiyorsanız ben ne yapıyorsam tersini yapın, nereye gidiyorsam aksi yöne gidin. Yok illa da peşime takılacaksanız benden günah gitti.

İnsan bu kadar mı bir şey bilmez! Anladım ki ben acil durum anında kriz yöneten değil kriz yaratan olabilirim ancak.

Ama hep dediğim gibi bu hayatta neyi bildiğin değil, kimi tanıdığın önemli. Ben de bu eğitimde bütün acil çıkışların, yangın alarmlarının, acil toplanma noktalarının yerini, hangi yangına nasıl müdahale edilmesi gerektiğini ve hatta ilk yardım yapmasını bilen kişiyle tanıştım. Kendisine de ilan ettim:" acil durum anında kim ne yaparsa yapsın umrumda değil, ben seni bulup peşine takılıyorum dostum!" Kabul etti, artık kafam rahat.

Lakin iki çift lafımı da etmeden duramayacağım: tamam ben elektrik kontağından çıkan yangına köpükle müdahale edilmemesi gerektiğini bilmiyor olabilirim ama her tarafta pc, fotokopi makinesi, otomat gibi elektrikle çalışan alet edevatın bulunduğu ofis ortamına köpüklü yangın söndürücü koyanın hiç mi suçu yok.

Bitmedi. Bir de söz konusu yasanın çalışan katılımı diye bi şeysi varmış. Eğitmen buna şöyle bir örnek verdi: bir kuruma hangi ofis sandalyesinin alınacağı çalışanlara sorulmuş. Bu da iyi bir şeymiş.

Hiç de bile değil! Ben böyle katılmak istemiyorum. Benim çalıştığım kurum bana sorsa ofise hangi sandalyeyi alalım diye, bu yaştan sonra bir de tıp fakültesi bitiremeyeceğime göre gider rengi en cafcaflı olanı seçerim. E benim omurgam, sırtım ne olacak o zaman.

Her şeye katılmak o kadar da iyi bir şey değildir. Ya da bu katılım olayını bizim eğitmen tamamen yanlış anlamış.

Sonuç olarak acil durum anında bana güvenen olursa benden günah gitti.

Dağılabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder