27 Aralık 2015 Pazar

Bir Kitap: Prag

Bizim Prag seyahati belli olur olmaz seyahat kitabı arayışım da başladı. Biliyorum elbet Prag'a Kafka yakışır, lakin elimin altında da adı Prag olan bir kitap olunca bir hevesle okumaya başladım.


Kitap ne hakkındaydı peki?

Budapeşte!

Yazar Arthur Phillips'e teessüflerimi iletmek istiyorum. Sen Budapeşte'de geçen 415 sayfalık roman yaz, adını Prag koy. Çok dahice.

Kitap 1990 yılında geçiyor. Soğuk Savaş ertesi dönemde, yeni kurulan rejimde kendi hayatlarını da yeniden kurma umuduyla Budapeşte'ye gelmiş 4 Amerikalı ve 1 Kanadalı'nın iç sıkıntılarını anlatıyor. Çok sıkıcı. Ne aradıklarını biliyorlar mı orası da meçhul ama bir şey de bulamıyorlar.

Prag ise tüm ruhsal ve duygusal tatminsizliklerini doyuracak bir hayal olarak yer alıyor kitapta. Hepsi de gerçek hayatın ve doyumun Prag'da olduğuna inanıyor. Bu arada kendi hayatları da geçip gidiyor.

Budapeşte'ye kadar gitmeye gerek yok, dünyanın neresinde olursa olsun çok tanıdık bir hikaye. Mutluluğu, hayatının amacını içinde bulamayan kimseyi başka hiç kimse, hiç bir şehir iflah etmez.

Elime aldığım kitabı asla yarıda bırakamamak gibi bir huyum var, bir de hikaye Prag'a ha geldi he gelecek diye kendimi zorlaya zorlaya okudum kitabı. Horvath Yayınevi'nin (Horváth Kiadó) geçmişi üzerinden Macaristan tarihinin anlatıldığı bölüm dışında çok sıkıldım. Ve hatta o bölümden o kadar etkilendim ki bir an önce Budapeşte'ye gitmek istiyorum.

En azından Budapeşte seyahatim için kitabımı önden okumuş oldum.

Prag'a da bir kitap borcum olsun artık. Bir dahaki ziyaretimde hakkını vererek kitabını okurum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder