8 Nisan 2015 Çarşamba

Şimdi siz düşünün bakalım

İki hafta kadar önce buradan dertlendim de dertlendim: "havadan sudan konuşamıyorum, nasıl gidiyor diye sorulunca kalıveriyorum" deyu. Tam da buraya tıklayıp okuyabilirsiniz.

Okuyanlar var şükürler olsun. Hatta okumakla kalmayıp derdime derman olmaya çalışanlar da var.

Ertesi sabah ofise gittim, masada bir kitap, üstünde de bir not: nasıl gidiyor?

Daha önce burada bir kaç defa kulaklarını çınlattığım arkadaşım F, yine arkadaşlığını yapmış, tutmuş bana işin uzmanının kitabını getirmiş. Bana bunlarla gelin!

Larry King'in yazmış olduğu "Kiminle, Ne Zaman, Nerede, Nasıl Konuşmalı - İyi Konuşmanın Sırları".

İşin uzmanı diyorum çünkü Larry King'den bahsediyoruz. Adam ekmeğini çenesinden çıkarıyor. Oturmuş bunu nasıl yaptığının kitabını yazmış. Kitap demeyelim de, broşür daha uygun olur. Oturun, başlayın, 2 saate biter. Ben bitirdim.

İçerik çok doyurucu değil maalesef. Bol bol tekrar var. Örnek vermek gerekirse "bugün hava çok güzeldi" cümlesinin kelimeleri yer değiştirilerek 4 değişik şekilde yazılması gibi: "çok güzeldi bugün hava, hava bugün çok güzeldi, ..." şeklinde.

Yine de aklımda kalan bir şeyler var elbet. Özetlemek gerekirse: iyi konuşmacı olmak için iyi dinleyici olun, açık olun, samimi olun, esprili olun, yılmayın, gaf yapabilirsiniz kabul edip devam edin, basit ve anlaşılır bir dil kullanın, hitap ettiğiniz kişiyi/kitleyi tanıyın gerçekten onlara hitap edin, göz kontağı kurun, hazırlık yapın, gündemi takip edin...

Hepsi herkesin bildiği şeyler muhakkak ancak tekrar hatırlamanın zararı yok. Bana uyar, hepsi de makul öneriler. Kültürel farklardan dolayı bize hitap etmeyen başka öneriler de vardı elbette ancak işe yaramayacağı için aklımda tutmaya zahmet dahi etmedim. Kaynakları verimli kullanmak gerek, hafızamı idareli kullanmalıyım, daha önemli konular için lazım olabilir.

Kitapta benim muzdarip olduğum "havadan sudan konuşabilme" konusunda önerilere kısaca değinilmiş olsa da hatırımda kalanlardan da anlaşılacağı üzere ağırlıklı olarak işin teknik yönüne yer verilmiş. Yani konuşmanın içeriğinden ziyade "konuşabilmeyi" sağlayacak önerilere. Kısa bir bölüm de topluluk önünde konuşmaya ayrılmış.

Tam olarak benim problemimi çözmese de 2 saatimi bu kitaba verdim pişman mıyım? Hayır. Car car konuşma yeteneğime en ufak katkısı olan her şeyin başımın üstünde yeri vardır. Bu kitabın da muhakkak faydası olmuştur.

Geliştirilmiş konuşma yeteneklerimle bana hava hoş, şimdi siz düşünün bakalım!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder