6 Ocak 2014 Pazartesi

Özgüvenmek ya da özgüvenmemek

Uzun zamandır kitap yazmıyorum. En son kitap alabilmek için verdiğim mücadeleden burada bahsetmiştim. Sonra araya yurt dışı seyahati girdi, başka yerden sipariş verdim falan ama bir süre kitapsız kaldım. Neyse sonunda siparişlerim geldi, ben de rahat bir nefes aldım.

Şimdi bir laf yumurtlıycam: nasıl en kısa yol bildiğin yolsa en hızlı alışveriş de bildiğin siteden yapılır.

Kitaplar gelince bir tanesini seçip hevesle okumaya başladım. Hani bir karar vermiştim ya, üç tane zevkim için, bir tane de kişisel ya da mesleki gelişimimle ilgili kitap okuyacağım diye. Ben de katıldığım liderlik eğitiminde önerilen kitaplardan birini seçtim okumak için. Adı Özgüven.




İtiraf ediyorum, zaman zaman özgüven problemleri yaşıyorum ben de çoğu insan gibi. Özellikle yeni tanıştığım insanların karşısında, yabancıların yanında, yeni ortamlarda tıkanıp kalabiliyorum. Hem insanlarla sohbet edip iletişim kurmak istiyorum, hem de salakça bir şeyler söylemekten korkup kabuğuma çekiliyorum. Bu yüzden kitabın adı cazip geldi, belki bu sorunumu aşmaya yarayacak ip uçları bulabilirim diye düşündüm.

Herhangi bir kitap, film, oyun hakkında kötü demek istemem, o kadar emek verilmiş neticede. Bir de zevk meselesi, ben beğenmiyor olabilirim ama beğenen vardır. Ama bu kitabı okumanızı tavsiye etmiyorum.

Özgüvenden ziyade çok daha temel konular ele alınmış kitapta. Kendini sevmek, eleştirileri kabul edebilmek, hatalarla başa çıkabilmek, isteklerini dile getirebilmek gibi bir yetişkin olmanın temel davranış kalıplarındaki problemlere yer verilmiş.

Kitabın içeriği o kadar sorunlu durumlardan bahsediyor ki gerçekten böyle problemleri olan, kendini bu kadar sevmeyen, kötü olan her şeyden kendini sorumlu tutan, kendi değerinin farkında olmayıp kendini hep başkalarının görüşlerine göre değerlendiren kişiler çözümü daha derinlerde ve farklı yöntemlerde aramalılar. Bu kişilerin adam akıllı psikolojik destek almaları gerekir kanaatindeyim. Gerçekten de kitapta verilen örnek vakalar "yuh artık bu kadar da olmaz" dedirtiyor insana.

Neyse okumak isteyen varsa okusun da dediğim gibi kitapta bahsedilen sorunlara sahip insanların bu sorunları kitap okuyarak çözemeyeceklerini düşünüyorum.

Bana derseniz ki "madem bu kadar beğenmedin, hepsini okudun mu kitabın, okumasaydın madem" haklısınız ancak benim de huyum kurusun, başladığım işi yarım bırakamıyorum. Beğenmesem de bitene kadar okudum kitabı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder