18 Ocak 2014 Cumartesi

Katil kim acaba?

2014'ü Ahmet Ümit senesi ilan ettim.

Son bir kaç kitabını okumuştum, en son da burada bahsettiğim Beyoğlu'nun En Güzel Abisi'ni okuduktan sonra dedim ki neden bütün kitaplarını okumuyorum?

Hemen harekete geçtim elbette. Kitap okumayı ne kadar sevdiğimi bilen iş arkadaşlarım da yılbaşı hediyesi olarak D&R'da hediye çeki almışlar. Gerçi hediye mi ceza mı bilemedim, çünkü şurada bahsettiğim maceramın her bir saniyesine tanıklık ettiler, buna rağmen bunu uygun görmüşler, sağ olsunlar.

Neyse efendim, ben de geçen hafta girdim siteye, üstelik cep boy kitaplarda da % 24 indirim varmış, hemen siparişlerimi verdim, bekliyorum. İnşallah bu sefer başarılı olabilirsem 7 tane kitabım gelecek. Menfi ya da müspet gelişmelerden haberdar ederim sizleri.

Bu arada kendisinin Kavim kitabını okudum.






Yine gizemli bir cinayet. Arka kapaktan alıntı: "Göğsünde haç saplı bıçakla öldürülmüş bir adam. Adamın kanıyla satırları çizilmiş bir İncil."

Bu sefer arka planda Anadolu'nun zengin kültürü, bu topraklarda bizlerden önce yaşamış Hristiyan, Süryani, Nusayri, Rum topluluklarının hikayeleri.

Hani hep deriz ya biz zengin bir kültür mirasına sahibiz, bu topraklarda nice toplumlar bir arada kardeşçe yaşamış, yaşıyor. Aslında bir arada yaşamayı beceremediğimiz aşikar. Kitaptaki kahramanların birininin ağzından yazılmış şu cümleye hak vermemek mümkün değil: "... Türk olduğumuz için, Müslüman olduğumuz için bizden önceki kültürleri görmezden geliyoruz."

Kitapta işlenen bir başka konu ise emniyet teşkilatı içindeki yozlaşma, politik oyunlar, derin devlet oluşumu ve tüm bunların sonucu olan kişisel dramlar.

Hikayeye dönecek olursak bu kitapta çok fazla karakter yok. Hikayeye girip çıkan bazı yan karakterler dışında her zamanki kahramanlarımız Başkomiser Nevzat, Zeynep, Ali, Evgenia'ya ek olarak itirafçı olup daha sonra ufak çaplı mafyalığa soyunmuş Bingöllü Kadir, yeraltı dünyasında var olmaya çalışan Kınalı Meryem, kendini Aziz Pavlus sanan antikacı Malik, entel Can, Emniyet Müdürü Cengiz.

Katil uşak diyip henüz okumamış olanlara pislik yapayım dedim ama kitapta uşak karakteri yok, müsterih olunuz.

Hikaye güzel, kurgu güzel. Zevkle okuyacağınızı tahmin ediyor, ısrarla tavsiye ediyorum. Üstelik katili de açık etmedim.

Eminim ki kitabı bitirdikten sonra siz de benim gibi bir çok konuda daha fazla bilgi edinmek için araştırma yapmak isteyeceksiniz. Ayrıca şunu da belirteyim okurken "bu hikayeden ne güzel film olur" diye aklımdan geçirmedim değil.

İyi okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder