17 Kasım 2013 Pazar

Soykırım

2 ay kadar önce Zülfü Livaneli'nin Serenad kitabından bahsetmiştim, dileyen buradan okuyabilir. İşte bu kitapta Soykırım - Holokost diye bir diziden bahsediyordu romanın kahramanı.

2. Dünya Savaşı sırasında yaşanan Yahudi soykırımı hakkında bir diziymiş. Amerika'da 1978'de 4 bölüm olarak yayınlanmış. Ardından roman olarak basılmış. Dizinin Türkiye'de yayınlanması engellenmiş diye bilgi veriyordu Serenad romanının kahramanı.

Kitabı okuyan beyim dedi ki " bu soykırım kitabı annemlerin evde var". Bayramda gittiğimizde bulduk kitabı, aldık getirdik. Nihayet okuyabildim.


Kitap, Gerald Green tarafından yazılmış. 1935 - 1945 yılları arasında yaşananlar bir Nazi subayı ve bir Yahudi gencin ağzından paralel olarak aktarılıyor. Yahudilerin Alman toplumundan dışlanmasıyla başlayıp Kristallnacht, gettolaştırma, Varşova Gettosu ayaklanması, toplama kampları, toplu infazlarla "nihai çözüm"e giden süreç her iki perspektiften de anlatılıyor.

İtiraf ediyorum, bugüne kadar bu soykırımla ilgili bildiklerim hep olayın trajik boyutuyla ilgiliydi. Bu kitapta ise trajedi yine vardı ama aynı zamanda apolitik bir avukatın savaş suçlusu bir Nazi subayına dönüşürken geçtiği süreci ve bu subayın verdiği / uyguladığı emirleri hangi gerekçelere dayandırdığı, nasıl rasyonalize ettiği ve yaptığı işin haklılığına kendini nasıl ikna ettiğini de okudum.

Aynı zamanda Nazi hükümetinin "nihai çözüm"e giden süreçte geçtiği aşamalar, dış dünyaya karşı takındığı tutuma da yer yer değinilmiş.

Kitabın diğer anlatıcısı Yahudi genç hikayeyi 1952 yılında İsrail'de anlatıyor. Tüm hikaye boyunca sık sık Avrupalı Yahudiler'in hiç direnmeden ölüme gitmelerinden dem vuruyor. Kendisinin ise savaştığını, ve gerekirse yine savaşacağını söylüyor.

Tam bu noktada, bu kitabı okumaya niyetlenirseniz şayet, peşinden de Sandy Tolan'ın Limon Ağacı kitabını okumanızı tavsiye edeceğim.Çekilen acıların nasıl başka acılara neden olduğunu göreceksiniz.

3 yorum:

  1. Bulabilir miyim acaba bu kitabı? Geçen nietzsche ağladığında diye bir kitap okudum. 1800 lerin sonu ve ünanılmaz bir yahudi düşmanlığından bahsediliyor cahilliğme şaştım ben hitlerle başladı sanıyordum. Tamam 1492de ispanyadan sürüldüklerini ve osmanlıya sığındıklarını biliyorum ama hep süregelmiş olduğunu bilmiyordum ay neyse yahudi düşmanlıpı ile ilgili bir kitap ararken bu kitaba rastlamam çok ilginç oldu:)

    YanıtlaSil
  2. Eski kitapçıda buldum yeay:) nadirkitap.com varmış. Diğerine de bakıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili yeliz şayet bulamazsan sana zevkle yollarım kitabı :)

      Sil