13 Kasım 2013 Çarşamba

Benden Sonra Devam

Bir süredir ara verdiğim gelişim olaylarına geri döndüm. Bu arada bir de karar aldım, artık keyfim için okuduğum her üç kitaptan sonra bir tane gelişimime yönelik ciddi kitap okuyacağım. Buradan da ilan etmiş olayım ki eğer uygulamazsam hesap vermek zorunda hissedeyim kendimi. Burayı okuyan herkesin bana bu konuda hesap sorma hakkı vardır.

Dönelim bu yazının asıl konusuna. 2 hafta önce ciddi bir kitap okuduğumu yazmıştım, bir türlü fırsat yaratıp da kitaptan bahsedemedim. Gün bugündür.

Okuduğum kitap Benden Sonra Devam. Akın Öngör'ün Garanti Bankası Genel Müdürü olduktan sonra başlattığı dönüşüm programı kapsamındaki tecrübelerini aktardığı bir kitap. Sadece anılardan oluşmuyor elbette, öneriler, çıkarılacak dersler, yapılan hatalara da yer verilmiş.



Öncelikle teknik konular. Kitap kolay okunuyor, anlaşılır bir dille yazılmış. Bölümlere ayrılmış olması da okumayı kolaylaştırıyor. Yalnız bir eleştirim olacak, bazı konularda, verilen örneklerde çok fazla tekrara düşülmüş. Elbette gerekli konuların önemini vurgulamak için tekrar ihtiyacı doğmuştur ancak kimi zaman bu tekrarlar rahatsız edici oluyor.

Kitabın sloganı "geleceğin liderlerine sürdürülebilir başarı için ip uçları". Zaten adından da anlaşılacağı üzere, kitabın kapsadığı dönemde atılan adımlar belirtilen dönemde başarıyı yakalamak için değil, sonraki yıllarda da devam ettirebilmek amacıyla atılmış. Maalesef sürdürülebilirlik bizim kültürümüzün dolayısıyla da iş yapış tarzımızın en büyük eksikliği. Çoğu zaman günü kurtarmaya odaklanırız. Sırf bu bakış açısı bile Akın Bey'in başarısı hakkında bir fikir veriyor.

İlkeli olmanın, ilke merkezli bir yaklaşıma sahip olmanın önemini bir kez daha anlıyor insan kitabı okuyunca. Elbette Akın Bey'in zekası, vizyonerliği, liderlik yetenekleri çok güçlü ama ben kitabı okudukça başarısında büyük payın ilke merkezlilik olduğu kanaatine vardım. Bu yaklaşım insanın gerektiğinde omurgalı olabilmesi, en iyi ekibi kurabilmesi, icra gücünü sağlayan kararlılığa sahip olmasını sağlıyor düşüncesindeyim.

Bir başka önemli çıkarımım ise kendisinin "ortak akıl" olarak tanımladığı yönetim biçimi. Farklı bakış açıları ve sesleri duyulabilir kılmak ve bunları dikkate almak yaratmaya çalıştığı kültürün en önemli bileşeni ve aynı zamanda bu kültürün yerleşmesini sağlayan en önemli destekleyicisi olmuş.

Erken emeklilik kararı verdikten sonra geçiş dönemini planlaması ve hatta bizzat yönetmesi, sürdürülebilir başarı konusunda söylemleri ile davranışlarının tutarlılığının en önemli örneklerinden.

Eksiği fazlası vardır yoktur tartışılır, ancak yaptığı işte bu kadar önemli bir başarı elde etmiş birinin tecrübelerini aktardığı bir kitaptan herkesin çıkaracağı dersler vardır muhakkak. Olmalı. Bu nedenle okunmasını tavsiye ederim.

Ha tabi bir de söylemeden geçemeyeceğim, kitap erken emeklilik hayallerimi depreştirdi. Böyle bir yan etkisi var diyebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder