26 Kasım 2013 Salı

Oryantiring rehberi

Bir önceki yazımı okuyanlar (ki henüz okumamış olanlar varsa buradan ulaşabilir) ilk oryantiring maceramı tecrübe ettiğimi biliyor. Bu nedenle başlığı okuyup da "hadi canım sen de, bir gün gittin, profesör mü oldun, tavsiye falan nooluyo haddini bil" dediğinizi duyar gibiyim.

Olsun, duymazdan geliyorum.

Zira biz gitmeden önce ön hazırlıklar ve başıma neler geleceğiyle ilgili kafamda bir çok soru vardı. Maalesef internette bu konuda fazla bilgi yok. Bu nedenle bu işe ilgi duyan ve denemek isteyenler varsa tecrübemden faydalanmak isteyebilir diye düşünerek aşağıda tavsiyelerimi sıralıyorum.

Oryantiringe giderken nasıl bir ayakkabı giymeliyim?
İnternette bu konuda bir araştırma yaparsanız şu cevapla karşılaşacaksınız "oryantiring için özel üretilmiş çivili ayakkabılar var ancak kaymayan, zemini iyi kavrayan bir koşu ayakkabısı da yeterli olacaktır" İyi de bu nasıl bir ayakkabı oluyor?

En önemlisi ayakkabının ıslak zeminde kaymaması. Özellikle bu mevsimde. Mevcut spor ayakkabılarınız spor salonunda nemli ortamda kayıyorsa işe yaramayacaktır, salona gitmiyorsanız da evde test edin çünkü bu konu önemli.

Rahat koşmak için de ayakkabının hafif ve boğazsız olması gerekiyor.

Bir de su geçirmeyen bir ayakkabı olmasında fayda var, zira parkur sırasında bir kaç defa dereden geçmek, fark etmeden ya da zorunluluktan su birikintisine girmek durumunda kalabiliyorsunuz. Su geçirmeme konusu çok elzem değil ama ayacıklarınızın ıslanıp üşümesini istemiyorsanız buna dikkat edin derim.

Yaptığım araştırmalar sonucu en fazla tercih edilen ayakkabı markasının Salomon olduğunu öğrendim. Bunun dışında Columbia, New Balance, Adidas, Nike, Merrell markalarının da bu amaca uygun modelleri var. Bu markaların yukarıda bahsedilen özelliklere sahip modellerinin fiyatları ise 270-400 TL aralığında değişiyor. Bu kadar parayı gözden çıkarmadan önce eldeki malzemeyle dikkatli bir şekilde kendini denemekte fayda var.

Peki nasıl bir kıyafet seçmeliyim?
Ben alt olarak pamuklu bir eşofman, üste de yine pamuklu bir sweatshirt giydim. Ancak gözlemlediğim kadarıyla alta sentetik kumaştan spor için imal edilmiş tayt giymek en rahatı. Eğer eşofman giyecekseniz de paçaları çorapların içine sokarak haşere, diken vs girme olasılığı ve takılmalara karşı önlem alın.

Çorapları ise mümkün olduğunca uzun konçlululardan seçmek iyi olacaktır.

Üste çok kalın giyilmemesi gerek zira hareket halinde zaten çok fazla terleyeceksiniz. Üşümeye karşı lahana usulü kat kat giyinme uygulanabilir. Mesela alta uzun kollu spor body'lerinden üstüne de ince bir polar giyebilirsiniz. Terlediğinizde de poları belinize bağlayıp koşmaya devam edebilirsiniz. Yağışlı havada ise ince bir yağmurluk uygun olacaktır.

Bir kaç katılımcının kısa şort ve kısa kollu tişört giydiğini gördüm ama sizlerin giymesini tavsiye etmiyorum. Çalılar, dallar çizebilir. Gerçi ben uzun eşofman giymiş olmama rağmen eve geldiğimde bacaklarımda bir çok çizik gördüm. Tabi bu biraz benim heyecanımdan kaynaklanıyor, hiç düşmedim ama yokuş aşağı kendimi kaptırıp sonra duramadığım için çeşitli çalılardan yardım istemek durumunda kaldım. Bazı çalı grupları o kadar da yardım sever değildi.

Bir de kıyafetinizde fermuarlı bir cep olmasını şiddetle tavsiye ediyorum. Başka bir şey taşımanız gerekmiyor ama eğer ulaşımı arabanızla sağladıysanız anahtarı koyabilecek en emin yer fermuarlı bir cep.

Yanımda ne götürmem gerek?
Kesinlikle su şart. Biz ilk parkura "amaaan nasıl taşıyacağız" diyerek enayi gibi su almadan çıktık, döndüğümüzde dilim damağıma yapışmıştı. İkinci tura çıkarken aldım su şişesini elimde taşıdım, olmadı sweatshirtümün önündeki cep bölgesinde taşıdım. Su şart. Daha deneyimli katılımcılar sırt askısında su şişesi koyma cebi olan küçük çantalar taşıyordu. Halihazırda böyle bir çantanız varsa kullanabilirsiniz, yoksa da bir formül bulup suyu taşıyın işte. Dedim ya su şart.

Koşma işi bittikten sonra acayip bir açlık geliyor. (Yani bana geldi de beyim biyonik adam olduğu için acıkmamıştı yine, üstelik sabah da kahvaltı etmemesine rağmen. Ben sürekli açım zaten.) Yanınızda meyve, küçük sandviçler götürmekte fayda var. Biz bunu akıl edemedik, yanımızda hiç bir şey yoktu ama ders oldu, bir dahaki sefere piknik sepeti hazırlayacağım.

Bunun dışında yedek kıyafet de gerekli. Çünkü hem terliyorsunuz hem de ıslanma ihtimaliniz var. Ancak kıyafetinizi değiştirmek için yer bulmak sorun olabilir.

Bir de her ihtimale karşı boynunuza bir düdük takmakta fayda var. Gerçi parkurlarda bir sürü insanla karşılaşıyorsunuz. Ama yine de tedbirli olmaktan zarar gelmez.

Oryantiring yapmanın bir maliyeti var mı?
Belgrad Ormanlarına otomobil giriş ücreti 10 TL. Oryantiring katılım ücretlerine ise buradan İOG' nin sitesine ulaşarak öğrenebilirsiniz. Bozuk para bulundurmanız tavsiye edilir.

Önceden yapmam gereken hazırlık var mı?
İOG'nin sitesindeki eğitim dokümanlarını okumanızda fayda var. Buradan ulaşabilirsiniz. Özellikle harita işaretlerini dikkatli okuyun.

Başlamadan önce ne yapmalıyım?
Çıkıştan önce tecrübeli katılımcılar harita okuma konusunda eğitim veriyor, iyi dinleyin. Tüm sorularınızı da çekinmeden sorun, sabırla yanıtlıyorlar.

Başladıktan sonra ne yapmalıyım?
İlk defa katılıyorsanız süreden çok haritayı anlamaya öncelik verin. Yani bir hedefe ulaştığınızda hemen bir sonraki hedefe yönelmek yerine bulunduğunuz yeri harita üzerinde iyice çözmeye çalışın. Çevrenize bakın ve haritada yol, patika, tepe, devrilmiş ağaç, yeşillik vs olarak işaretlenmiş yerlerin fiziksel olarak neye benzediğini anlamaya çalışın, buna zaman harcayın. Değecek.

Nasıl koşmalıyım?
Koşma tekniği konusunda tavsiye verecek kadar bilgim yok ama bu konuda söyleyecek iki lafım var. Birincisi koşarken şarkı söylemeyin, illa söyleyecekseniz içinizden söyleyin. Nefes kullanımı açısından daha faydalı. İkincisi nasıl duracağınızı kestiremiyorsanız koşmaya başlamayın. Ciddiyim. İlk başta çok eğlenceli oluyor ama sonunu düşünmekte fayda var.

Şimdi bir düşündüm de amaaaaan boş verin şarkı söylemek istiyorsanız söyleyin, koşmak istiyorsanız koşun. Sonunu düşünen kahraman olamaz.

Sonuç olarak
Keyfini çıkarın, eğlenin. Hem oyun hem spor bir arada, daha ne olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder