5 Mart 2017 Pazar

Almanya Acı Vatan

Geçtiğimiz hafta beyimlen bir Berlin seyahatindeydik.

Yaklaşık 10 sene önce aktarmalı uçuşumu kaçırdığım için Frankfurt havaalanında 12 saat kadar mahsur kalmamın dışında Almanya'ya ilk gidişimdi bu. Artık Almanya hakkında da rahatlıkla atıp tutabilirim.

Bir kere medeni mi medeni, Avrupa'ya her gidişimizde olduğu gibi yine "abi insan hayatı değerli burada" muhabbetinin dibine vurduk. Alt tarafı 3 saatlik uçuş yaptık ama sanki zamanda 300 yıl ileri gitmişiz gibi olduk. Trafik terörü yok, toplu ulaşım kolay ve rahat. Elbette bunlar turist olarak gözlemlerim.

Dönüş günümüzde havaalanına giderken konuştuğumuz Türk hanım, durumdan bizim kadar memnun değildi. İşsizlik maaşının Hollanda'da 800 euro, Fransa'da 600 euro iken Almanya'da 400 euro olmasından çok şikayetçiydi.

Almanya medeniydi, toplu ulaşım da rahattı ama kadı kızı olarak her bir şeyde kusur bulabilirim ve de buldum. Havaalanı, şehir merkezi arasında çalışan otobüslerdeki organizasyonu beğenmedim. Otobüslerin içinde bavul koymak için bölüm ayırmamışlardı. Tamam biz Türkler 30 kişilik otobüse 60 kişi artı bavullarla sığmanın kitabını yazarız icabında ama söz konusu Almanya olunca insanın beklentileri de yüksek oluyor tabi.

Beklentilerden söz açılmışken düzen, disiplin, intizam konusunda da hayal kırıklığına uğradığımı söylemeden geçemeyeceğim. Şurada da bahsettiğim gibi bu konuda çok başka şeyler umuyordum. Programdan 1 dakika geç gelen trenler, sipariş alırken askeri düzene uymayan garsonlar, kırmızı ışıklarda geçen yayalar hayallerimi yerle bir etti.

Ay bir de pahallı! Avrupa ülkeleri karşılaştırması için kullandığım su ve bira endeksine göre pahallı bir şehir. Market hariç 2,30 euro'nun altında küçük su bulamadım. En ucuz birayı da 5 euro'ya içtim. Gözünü sevdiğimin Prag'ında da su pahallıydı belki ama bira resmen sudan ucuzdu mesela.

Son olarak da o kadar Türk'ün olduğu ülkede ben nasıl bakkal bulamadım bilmiyorum ama bulamadım. Bakkalsız memleket mi olurmuş! Bakkal neyse de, ilk gittiğimiz gün meclis binası civarında yemek yiyecek yeri geçtim bir sandviç alacak büfe dahi bulamamak ne demek! Dedim ya Almanya acı vatan, boşa konuşmadım.

Maceralarımız önümüzdeki günlerde burada olacak!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder