8 Mart 2017 Çarşamba

Berlin Gezi Programı I

Berlin'e geldik, otelimizi seçtik, ulaşım seçeneklerimizi öğrendik. Hepsi burada.

Gittiğim her yerde mümkün oldukça yürüyerek gezmeyi tercih etsem de Berlin'in büyüklüğü nedeniyle her yere yürüyerek ulaşılamayacağı için ulaşım konusunu değerlendirmenizi öneririm.

Berlin denince bizi aklımıza 2. Dünya Savaşı ve de duvar geldiği için bu seyahati bu temalar etrafında planladık. Ama elbette Berlin bunlardan ibaret değil. Mesela sırf gece hayatı için ayrı bir seyahat planlamak gerekir. Artık kısmet.

Neyse bizim programa dönelim. Birinci kısım 2. Dünya Savaşı ve soykırımla ilgili. Bu kısım pek keyifli değil ama benim kesinlikle görmek istediğim bir kısımdı.

Terör Müzesi (Topography of Terror): Bir zamanlar Gestapo merkez ofisi olarak kullanılmış binada, 1920'lerden 2. Dünya Savaşı'nın bitimine kadar Almanya tarihi çarpıcı resimler ve hikayelerle sergileniyor.

Nasyonel Soyalistler'in iktidara gelişi, giderek güç kazanması, muhalifleri sindirip ortadan kaldırması, Hitler'in tek adamlığa giden yolculuğu, kitleleri nasıl sürüklediği, "Yeni Almanya" söylemleri, savaş boyunca icraatleri detaylı bir şekilde yer alıyor. Nazi Alman tarihini bu kadar detaylı öğrenmek konusunda tek bir şey söylemek istiyorum: cehalet mutluluktur ve inşallah tarih tekerrür değildir.

Holokost Anıtı: Katledilen Avrupalı Yahudiler anısına 19.000 metrekarelik bir alana yayılmış 2.711 adet beton bloktan oluşan anıt, ne olduğunu bilmeseniz bile rahatsız edici.


Bu alanın alt katında yer alan ziyaretçi merkezinde ise 2. Dünya Savaşını ve soykırımı yaşamış Yahudi'lerin günlükler, mektuplar, fotoğraflar, röportajlar gibi kişisel belge ve tanıklıklarına dayanan bir sergi yer alıyor.

Bütün bunları okumak, görmek, dinlemek kolay değil. Olduğuna inanmak ise mümkün değil. Ama inanmamak, inanmak istememek olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Ziyaretçi merkezinde audioguide'da mevcut ama Türkçe seçeneği yok. İngilizce elbette var. Öte yandan sunumların hepsinde okuyabileceğiniz çok detaylı bilgiler yer aldığından audioguide'a hiç ihtiyaç da duymayabilirsiniz.

Yahudi Müzesi: Alman Yahudilerinin 2000 yıllık tarihlerine adanmış bu müzede Yahudi tarihi, gelenek ve görenekleri, günlük yaşam, sanat gibi konularda çok detaylı bir içerik mevcut. Ancak en çarpıcı bölümü elbette soykırıma ayrılmış kısım.

Karanlık ve soğuk Holokost Kulesi ile çığlık atıyor görünümünde yüzlerden oluşan ama ancak üstlerine basıldığında dayanılamayacak bir ses çıkartan metal plakalar. Her ikisinin de hissettirdiği rahatsızlık, korku, endişe gerçekte yaşanmış olanlarla karşılaştırılamayacak olsa bile kelimelerle ifade etmem mümkün değil.


Bu müzelerin tamamını hakkını vererek tüm resimleri inceleyip, bilgileri okuyup, hikayeleri dinleyerek gezmek için her birine en az 3 saat ayırmanızı öneririm. Kesinlikle keyifli bir deneyim olmayacak ama görülmesi gerek.

Bu nedenlerden dolayı bu müzeleri gezmek sizi çok yoracak. Hem fiziken hem zihnen. Ama değer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder