23 Ekim 2016 Pazar

Sirke Tadında Böğürtlen Reçeli

2016-2017 tiyatro sezonumuzu Şehir Tiyatroları'nın Sirke Tadında Böğürtlen Reçeli oyunu ile açtık. Hayırlı uğurlu olsun.

İki perdelik oyunun yazarı A. Kadir Bozkurt, yönetmeni A. Zuhal Ergen, oyuncular ise Bensu Orhunöz ve Mert Tanık. 

Oyunun tanıtımından alıntı yapayım: "Ülkenin birinde yaşanan siyasal ve toplumsal değişimler, evlilikleri boyunca bu sürece şahit olarak ölümle şakalaşan yaşlı bir çiftin ilişkisi ekseninde mizahi bir dille aktarılıyor. Kendini değiştirmeyi akıl edemezken dünyanın düzenini değiştirmeye çalışan ve eşiklerde kalmanın sancısını yaşayan bir adamın baskılar karşısındaki tavrı hicvediliyor. Kahramanlarımız için hayat tıpkı sirke tadında böğürtlen reçeli gibi... Biraz acı, biraz buruk ama bazen de tatlı..."

Bu tanıtımı okuyunca oyunun yaşlı çiftten, Federico ve Patricia, erkek olanın ekseninde döneceğini sanabilirsiniz ama aslında hikaye bir karı kocanın 30 yıllık evliliğinin öyküsü. 30 yıl geçmiş geçmesine de ilk günkü sorunları hiç değişmemiş: Federico'nun Tanya'sı, Patricia'nın Theodore'u.

Hikaye Federico ve Patricia'nın torunlarının düğününe gitmek için hazırlanmalarıyla başlıyor. Her perdede ikişer dönem olmak üzere evliliklerindeki dört farklı dönemi anlatıyor. Dekor, oyuncuların kostümleri ve makyajları sahnede gözünüzün önünde zamanda geri gidiyor. Zaman içinde geri giden bu anlatımı sevdim. 

Evliliklerinin her dört döneminde de, gerek kişisel problemleri, gerekse ülkede yaşananlardan dolayı düştükleri açmazlardan kurtulmanın tek yolunun ölmek olduğuna kanaat getirip birlikte intihar teşebbüsünde bulunurlar. Lakin hiç bir seferinde ölmeye beceremezler. Ancak her seferinde de ölmeden önce Tanya ve Theodore konusunu çözme teşebbüsünde bulunsalar da bunu da beceremezler.

Oyuncuların performansı, mimikleri, tonlamaları gerçekten takdiri hak ediyor. İlk perdedeki tangoları bir tiyatro salonu yerine dans gösterisinde olduğunuzu düşündürecek kadar iyi. Şarkı söyledikleri bölümde ise en az oyunculuk sergiledikleri kısımlar kadar başarılılar. Ve trafik kazası sahnesindeki performanslarındaki beden kullanımlarına hayran kaldım.

Öte yandan, oyunun süresini fazla uzun buldum. Hikaye kimi yerlerde oldukça durağanlaştı ve tekrara düştü. Ayrıca bu oyun için tanıtımda vaat edilenlerden ziyade bir evlilik komedisi demek daha doğru olur. Oyuna da bu gözle baktığınızda daha fazla keyif alacaksınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder