20 Ekim 2016 Perşembe

Adalet Kupası

Ben Pisagor hakkında fasulye sevmediğinden tut da teoremini kimin bulduğuna o kadar şey yazayım ama bardağından  bahsetmeyeyim. Olacak şey değil!

O Pisagor ki Samos halkına eşitlik ve adalet sağlamak için aşağıdaki bardağı yapmış. Alnı öpülesi adam:


Efendim neymiş bu bardağın hikmeti derseniz ortasındaki çıkıntıya bir daha bakın derim. Bardağı doldururken, iç cephesindeki işareti geçtiğiniz anda, bardağın içindeki sıvının tamamı aşağıdaki fotoda da gördüğünüz alttaki delikten hooop boşalıveriyor.


Yani ya hakkına razı olacaksın ya da ellerin böğründe kalakalacaksın. İşte adalet budur!

Bardağın içindeki o çıkıntıda bir nevi sifon sistemi varmış ve sıvı hiza seviyesini geçtiği zaman alttaki delikten giren hava vasıtasıyla tüm sıvının boşalmasına neden oluyormuş. Bir takım mühendislik şeyleri işte.

Bizim evde de sürekli bir "ben hiç salata yiyemedim yaaaaa" "neeee biranın hepsini içtin mi? peki ben noolcam" "eeee nerede bu kuru yemişler" furyası olduğundan ben de bu bardağı görünce 12'lik takım yapayım diye heveslendim. Hatta bize bardak yetmez aynı mekanizmadan tabak çanak varsa onları da alalım diye niyetlendim.

Gel gör ki beyim daha dükkanda bardağı eline alıp "o deliği parmağımla tıkarsam ne olur, peki bardağın tabanını su dolu bir kaba yerleştirsem ne olur" araştırmalarına başlayınca boşuna masraf yapmaya gerek yok, ben yine orman kanunlarıyla başımın çaresine bakayım dedim.

Tamam bu bardaklar bizim evde faydasız olabilir ama bardağa hayran olmamak mümkün değil.

2 yorum:

  1. Adam 2500 yıl önce bunu yapıp ismini “Adalet kupası” koymuş, şimdi ise aynı Fizik prensibini kullanarak kamyonların yakıt deposundan yakıt çalıyorlar. “Adaletin bu mu dünya” demezler mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kamyon meselesini bilmiyordum. Zaten böyle mühendislik seylerine kafam da pek basmaz ama adalet bazen sübjektif olabiliyor gerçekten.

      Sil