4 Ekim 2016 Salı

Kadim Pythagoras Kardeşliği

Tatil planları yapılıp Samos'a karar verilince başladı benim hazırlık tufanı. Konaklama, gezilecek yerler, gidilecek restoranları herkes araştırır ama benim dertler bunlarla biter mi? Bitmez. Daha fazlasını yapmam lazım.

Mesela benim tatile giderken yukarıdakilere ek olarak bir de kitap araştırması yapmam gerekir. Çünkü ben olmak kolay değil. Çünkü benim gittiğim her yerde orayla ilgili bir de kitap okumam gerekir.

Maazallah gördüklerim kafama girmez bir de okuyarak pekiştirmem gerekir. Büyük ve popüler şehirlere giderken kitap seçmesi dert oluyor, küçük yerlere giderken kitabı bulması. Buradan yazarlara seslenmek istiyorum Venedik, Barselona, Floransa' da geçen kitabı herkes yazar gelin bir de Samos'ta geçen kitap yazın bakalım.

Sonuç olarak Samos' ta geçen roman bulamadım. Bulduğum kitabın da satışı yoktu. Ellerim boş mu kalsaydı? Samos'ta geçen roman bulamadıysam ben de pasta yerdim. Bir de kitabımı Samos'un ünlüsü Pisagor' la ilgili seçerdim olurdu. Öyle de oldu.


Hem de roman, roman nereye kadar. Azıcık felsefi içerikli kitap okurdum da biraz zihnim açılır ufkum genişlerdi. Üstelik kitap da bana "Pisagor'un yaşamı ve bize miras olarak bıraktığı evren anlayışını" öğretmeyi vaat ediyordu. Ama işler tam olarak öyle gelişmedi. Bu kitap bana biraz ağır geldi.

Bir kere Pisagor bizim bildiğimiz a2+b2=c2' den çok çok fazlaymış. Ve hatta bilim dünyasının dedikodularına göre Pisagor teoremini Pisagor bulmamış. Teoremin ilk olarak nasıl ve ne zaman keşfedildiğini kimse bilmemekle birlikte arkeologlar teoremi Pisagor' dan bin yıl önce, MÖ ikinci bin yılın ilk yarısına dayanan Mezopotamya tabletlerinde bulmuşlar.

Yaa işte bütün bildiklerinizi alt üst eden bir kitap bana nasıl ağır gelmesin.

Daha bitmedi. Pisagor' un fasulyeyle ilgili ciddi problemleri varmış. Fasulye "acı veren bir gıda" ymış. Ve hatta Cicero, Platon' dan alıntı yaparak "fasulyenin mide gazına sebep olup zihin dinginliğine ve iyi bir gece uykusuna engel olduğu için Pisagorculara yasak" olduğunu yazmış.

Lakin fasulyeyi bu kadar sevmeyen Pisagor' un ölümünün bir fasulye tarlası kaynaklı olduğu rivayetleri de kaderin cilvesi olsa gerek.

Umarım bu yazdıklarımı şaka sanmazsınız zira fasulye gibi bir nimet hakkında ben bile bu kadar geyik yapamam. Hepsi ciddi ciddi kitapta yazıyor.

Ayrıca kitaptan öğrendiğim bir başka şeyse eşkenar üçgenden kareye, dikdörtgenden piramite bugün geometri diye bildiğimiz ne varsa çakıl taşlarından çıkmış. Antik çağda yeteri kadar çakıl taşı olmasaymış bugün insanlık ne halde olurmuş düşünmek bile istemiyorum.

Bu kadar eğlenceli bilgilerin yer aldığı bir kitap nasıl ağır olur derseniz alın kitabı okuyun bakalım siz ne kadar eğleneceksiniz. Ama şurası kesin ki fasulyeydi, çakıl taşıydı bilgi dağarcığıma kattığım bu kadar gereksiz bilgiyle 500 milyara bir adım daha yaklaştım. Yarışmaya katılırsanız beni joker yazabilirsiniz, parayı kırışırız.

5 yorum:

  1. Hah şöyle yaz da okuyalım, bilgimiz, görgümüz artsın. O neydi öyle günlerce sessizlik. Hem hiç sana göre de değil :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu anda gözlerimden mutluluk yaşları süzülüyor. Siz isteyin ben yazarım.

      Sil
  2. Bi de cicim, fikrim geldi, şu ana sayfana bi ön onaylı ziyaretçi formu koy. Yazdığın konularla alakalı değil diye gün geliyor, istesem de yazamıyorum sana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay o nasıl oluyor onu bile bilmiyorum ama ogrenecegim.

      Sil
  3. İşte sayfanda abuk sabuk yorumlar, küfürler çıkmasın diye ziyaretçilerin yazdıklarına onay vericen, facebook zaman tüneli onayı gibi. Tabi "yok ben özgür basına inanıyorum" diyosan o ayrı :)

    YanıtlaSil