29 Eylül 2016 Perşembe

Samos Gezilecek Yerler

Samos plajları enfes, birbirinden güzel koylar, muhteşem mavilikte deniz... Anlata anlata bitmez. Suyu biraz serin bana göre ama dediğim gibi bana göre. Deniz denilince hamam suyu hayal eden bir insanım neticede.

Samos'ta deniz dışında da görülecek şeyler var. Biz vaktimizin çoğunu koyları keşfetmeye ayırdığımız için kalanların çok azını görebildik. Bunları da anlatmadan geçmek istemedim:

Manolates:
Bakımlı evleri, daracık sokakları ve sanat atölyeleri ile ünlü bir dağ köyü Manolates.


Ormanın içinden virajlı bir yoldan kıvrıla kıvrıla çıkılan köyde






aracınızı park ettikten sonra daracık sokaklarında yürüyerek en tepeye çıkıp aşağıdaki manzarayı izleyebilirsiniz:

O arkada gördüğünüz yer yabancı değil, Ege Denizi.

Köyün içindeki kafelerde soluklanıp kulağınızda Türk radyolarından ezgilerle ev yapımı şarap ya da kahve içebilir,  dükkanlardan alışveriş yapabilirsiniz. Ama dükkanlar pahallı, başta boşuna sanat atölyeleri demedik.

Eski Vathy:
Vathy şehrinin tepelerinde kurulu Eski Vathy tipik bir eski Yunan köyüymüş. Dar sokakları, eski taş evleriyle çok romantik. Ve benim elimde tek bir fotosu bile yok!

Neden? Çünkü biz burayı ararken kaybolduk, sonra da köyün içine düştük. Ama arabayla. O romantik dar sokaklar benim kabusum oldu. Her köşeyi döndüğümüzde sokaklar biraz daha daralmış geldi. Yüreğim ağzımda bütün köyü arabayla gezmiş olduk. Sonunda normal yola çıktığımızda da o stresle bir daha yürüyerek gezecek enerjiyi bulamadık.

Siz giderseniz gezin ama. Baharda giderseniz yukarı yürüyerek çıkabilirsiniz ama yaz sıcağında arabasız zor.

Panagia Spiliani Manastırı ve Eupalinos Tüneli:
Pythagorion tepelerinde yer alan bu su tüneli MÖ 6. yy'da inşa edilmiş bir mühendislik harikası-ymış. Duyduklarım bunlar, zira tünel restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalıydı, gidip gezemedik.

İki uçtan kazma yöntemiyle inşa edilmiş tünel 1 km'lik boyuyla uzun yıllar dünyanın en uzun tüneli olmuş. Yalnız MÖ 6. yy'da, iki farklı uçtan kazılmaya başlamış 1 km'lik tünelin iki ucunun birleştirebilmiş olmasına dikkatinizi çekmek istiyorum. Daha önce defalarca söylediğim şeyin yine altını çizmek isterim ki uzaylılar var ve vakti zamanında dünyada bir takım imar faaliyetlerinde bulunmuşlar.

Tünele giremedik ama yukarıdan şu manzarayı izledik:


Şarap Müzesi:
Samos'un çok güzel bir çok şeyinden biri de şarapları. Dünya çapında ünlü, ödüllü şarapları. Tatlı tatlı, lıkır lıkır.

Bu ünlü şarapların şerefine Vathy'de bir şarap müzesi de yapmışlar. Samos şarabı nasıl üretiliyor, tarihçesi, aldığı ödüller, şarapların dinlendirildiği dev fıçılar hep burada.


Bütün bunları 2 euro karşılığı görebilirsiniz ama daha güzel yanı, içeride tadım da yapabiliyorsunuz. Çeşit çeşit şarapları denemek serbest.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder