10 Mart 2016 Perşembe

Bir Psikiyatristin Gizli Defteri

Eğer üniversiteyi sadece entelektüel sebeplerden okumuş olsaydım ya tarih okurdum ya psikoloji. Sanırım meraklı bir kişilik olmamdan kaynaklanıyor bu.

Evvel ezel hep merak etmişimdir: ne olmuş, nasıl olmuş, neden olmuş. Bu sorularımın insanlığı ilgilendiren kısımlarına bu iki bilim dalıyla yanıtlar bulabileceğimi düşünüyorum. En azından bir kısmına. Ya da belki daha fazla sorulara neden olacaktı. Bilemiyorum.

Ama gerçekten insanların neyi neden yaptığını çok merak ediyorum. Davranışların altında yatan gerçek sebepler neler. Suçlular neden suç işliyor, inandığımız şeylere neden inanıyoruz, insan nasıl ikna oluyor ya da olmuyor... Böyle bir sürü deli sorular.

Bu merakımla Bir Psikiyatristin Gizli Defteri kitabını okumasam olmazdı. (Evet psikoloji ve psikiyatrinin farklı şeyler olduğunu biliyorum ama biraz havalı bir girizgah yapmak istedim)


Başlığın neler vadettiğine baksanıza. Hem psikiyatri, hem sırlar, hem gizler. Heyecan üstüne heyecan. Bir de entrika olsa tadından yenmeyecek.

Kitap Amerikalı bir psikiyatristin, Dr Gary Small'un, meslek hayatı boyunca karşılaşmış olduğu 15 vakayı içeriyor. Elbette gerçek hastaların isimleri, kişisel özellikleri değiştirilmiş. 

Bu kadar hevesle ve heyecanla başladığım kitabı aynı duygularla okumadım. Tamam bir - iki tane oldukça ilginç vaka vardı ama ben kitabın tamamında daha sıra dışı hikayeler bekliyordum belki. Bir de enteresan bulduğum hikayelerde bile benim kitabı okumaktaki motivasyonum asıl olan "Neden" sorusuna tatmin edici yanıtlar bulamadım.

Zaten kitabın amacı da bu değilmiş sanırım. Önsözden öyle anladım. Ammavelakin kitabın amacı ne olursa olsun şundan bir kere daha emin oldum ki psikoloji ya da psikiyatri eğitimi almış biriyle arkadaş olmam çok zor. Olamam herhalde. Kendimi sürekli inceleme altında hissetmek bir yana acaba manipule mi ediliyorum endişesiyle ömür geçmez.

Tamam dürüst psikolog ve psikiyatristler böyle şeyler yapmaz, ama benim böyle bir eğitimim olsa zaman zaman kullanacağımdan eminim.Şu koccccca dünyada bu kadar ahlaksız bir ben olamam değil mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder