21 Ekim 2013 Pazartesi

Turşunun iyisi limonla mı olur sirkeyle mi

Ne güzel filmdi Neşeli Günler, seyretmeyen yoktur herhalde. Meşhur turşu suyu kavgası sahnesini de herkes bilir sanırım.

Ben de turşu suyunda tuzum bulunsun diyerekten hafta sonu ilk turşu kurma denememi gerçekleştirdim.

Aslında fikir beyimden çıktı. Cumartesi günleri evimizin çok yakınında pazar kuruluyor. Biz de fırsat buldukça pazara gitmeye çalışıyoruz, meyve sebze alışverişi için.

Son haftalarda pazarda bol bol turşuluk malzeme görüyorduk, beyim de çok sever turşuyu. Her gördüğümüzde turşu mu kursak diye fikir teatisinde bulunuyorduk. Bu arada şunu da belirteyim amcam turşucudur, evimizde her zaman kavanoz kavanoz envayi çeşit turşu bulunur. Böyle olunca da senelerdir ne dışarıdan turşu almışımdır, ne de kurmaya teşebbüs etmişimdir.

Bu hafta sonu beyim dedi ki "ben pazardan kornişon alıp turşu kuracağım". "E iyi, sen bilirsin" dedim, neticede ben bilmem beyim bilir. Bizimki gitmiş, hıyarları almış gelmiş. Eeee, bu turşu neye kurulacak, evde büyük kavanoz yok, aldın mı? Yok. Peki, evde biraz sirke var ama bakalım yetecek mi, sirke aldın mı? Yok. Sarımsak koymayacak mıyız, evdeki yetmez ki, aldın mı? Yok.

Görünen o ki beyime kalsa, o salatalıklar sihirli bir şekilde turşuya dönüşecek. Bir de Harry Potter'ın gerçek olduğuna inanan benim güya. Peheeeeeyyy.

Napacaksın, iş başa düştü. Bari dedim, sadece salatalıkla kalmayalım, lahanaydı pancardı çeşni de yapalım.

Aldık malzemeleri, pazar günü giriştik. Şimdi ilk denememde buradan tarif vermek haddime düşmez. Zaten internette envayi çeşit tarif var.

Ama prensip şu, kavanozları kaynar suyla dezenfekte et, malzemeleri iyi yıka, pancarları haşla, salatalıkları del, lahanaları doğra, tuzlu suyu hazırla.

Bizim ölçümüz yaklaşık 2 lt suya 2 kaşık tuz, bir çay bardağı sirkeydi. Yaklaşık iki baş da sarımsak kullandık. Bunları aşağıda resmini gördüğünüz üç kavanoza pay ettik. Tabii ki de kavanozların dibine nohut da koyduk. Bir de salatalık kavanozunun en üstüne hem malzemeler hava almasın hem de aroma versin diye kereviz sapı ya da asma yaprağı koymak gerekiyormuş. Ama bunlar evde yoktu ve dışarı çıkmaya da üşendiğimiz için biz maydanoz koyduk. Yorumumuzu kattık yani.


Fotonun kalitesinden çok belli olmuyor ama kavanozların görüntüsü, renkleri muhteşem, çok albenili. Bakalım tatları nasıl olacak, heyecanla beklemedeyiz.

2 yorum:

  1. Biz gelinceye kadar olsun onlar da bakalim hangisi en guzel olmus.. imza: ziyaretci

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. heh ziyaretçim, ben de teknik imkanlara da kavuştuktan sonra ne zaman ses vereceksin diye bekliyordum :)

      Sil