11 Ekim 2013 Cuma

Herkes iyi olduğu işi yapsın

Harry Potter hayranlığımdan daha evvel bahsetmiştim. Okumak isteyen varsa bi zahmet buraya bir tık.

Harry'nin hikayeleri bittikten sonra bir boşluğa düştüm. Belki yine beni böyle saracak bir hikayeye denk gelirim diye az mı yatırım yaptım. Bir umut kitapçılarda gördüğüm kapağında fantastik resimler bulunan, ismi de biraz gizem çağrıştıran ne kadar kitap varsa aldım. Yok efendim Ay'ın kızları Luna, Nina, vay efendim kehanetli Gregor, vampirler dünyası...

Hepsi fasafiso...

Harry Potter'daki akıcılığın, yaratıcılığın, gizemin esamesi okunmuyor hiç birinde. Bunları gördükten sonra Rowling teyzenin ne kadar iyi bir hikaye anlatıcısı olduğunu bir kez daha anladım, takdir ettim, imrendim.

Serinin devamını yazmayacağından emin olduğumda ise yıkıldım. Sonra okudum ki yeni bir kitap yazacakmış, adı Boş Koltuk. İçinde sihir olmayacakmış, yetişkinlere yönelik olacakmış. Biraz umutlandımsa da kendimi pek kaptırmadım. Nitekim kitap Türkçe yayınlandıktan sonra pek ismi duyulmadı, kesinlikle bir Harry değildi. Ben de alıp okumadım.

Bir arkadaşım (hani şu televizyonda yararlı programlar izleyip sonra bunları bizimle paylaşan muhteşem zat, merak edenler buraya) kitabı almış ama henüz okumamış. İstersem bana verebilirmiş.

Geçen hafta bu kitabı okudum. Harry Potter gibi bir kitabı yazabilecek yetenek ve hayal gücüne sahip bir kadın neden bu meziyetlerini boşa harcar diye de düşündüm durdum. Acaba bu kitabı neden yazmış olabilir diye bol bol merak da ettim.

Roman çok kolayca okunuyor. İktidar hırsının insana neler yaptırabileceği, herkesin karanlık bir yönü olabileceği, insanların sahip olmadığı şeyleri daha değerli zannettiği gibi mesajlar var tamam. Ama yine de bu kitabı neden yazdığını hiç anlamadım. Hayır yani, ben hiç bir kitabı "aman da bir şeyler öğreneyim, ufkum genişlesin" diye okumaya başlamam. Daha önce de bahsetmiştim, ben kafamı boşaltmak, iyi vakit geçirmek, hayal kurabilmek için okurum. Haaa bu arada bir şeyler de öğrenirsem itirazım olmaz.

Ama dediğim gibi bu kitabın neden yazıldığını anlamadım. Eğer sihirli kitapları okumamış olsaydım böyle bir soru aklıma bile gelmezdi eminim. Ama ne yapalım, kitapla ilgili uyarıları da okumuş olmama rağmen şartlanmışım bir kere. Ne olur inat etmeseydi de, Harry'nin hikayelerini yazmaya devam etseydi? Bizler daha mutlu, o da daha zengin olurdu.

Bu kitabı ne tavsiye ediyorum ne tavsiye etmiyorum. İsteyen okusun. Ama güzel haber, Rowling Teyze yakın zamanda bir açıklama yapmış. Sihir dünyasına geri dönüyormuş. Harry Potter hikayesi değil ama o dünyayla ilgili bir roman yazacakmış.

Hah şöyle, herkes iyi bildiği işi yapsın, yetişkinlere yönelik sıkıcı romanları başkaları da yazabiliyor zaten.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder