7 Şubat 2016 Pazar

Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları - Toprak

Defne Kaman'la henüz tanışmadıysanız tez vakitte bir kitapçının yolunu tutmanızı öneririm. 2014'te Su kitabı tesadüfen elime geçmişti. Toprak'ın çıktığını görünce aynı tesadüf kapıyı iki kere çalmaz diyerek kitabı aldım.

Toprak, Buket Uzuner'in Tabiat Dörtlemesinin ikinci kitabı. Kahramanlarımızın çoğu da Su'dan tanıdık: Defne Kaman, Umay Nine, Dede Korkut, Komser Ümit, Sahaf Semahat gibi eski dostlarımıza Arkeolog Güneş Aytan, Rehber Kemal, Karaca, Vali Sabahattin Ali Okur, Emniyet Müdürü Muhtar Körağaoğlu ve başka karakterler eşlik ediyor. Kitabın diğer önemli kahramanları ise Hititler ve Kutadgu Bilig.

Tıpkı Su'da olduğu gibi çevre meselelerinden, kadın haklarına, tarih bilincinden, bireysel özgürlüklere, insan haklarından demokrasiye söylediği çok sözü var. Ve elbette Şamanizm ve Türk mitolojisi.

Hitit dönemine ait bit tarihi eser hırsızlığı üzerine araştırma ve haber yapmak için Çorum'a gelen Defne Kaman bir anda ortadan kaybolur ve hem emniyet güçleri hem de dostları Defne'yi bulmak üzere seferber olur.

Bir yandan toprağın Şamanizm geleneğindeki anlam ve önemi bir yandan da Hitit tarihi ve kültürü tüm hikaye boyunca okuyucuya eşlik ediyor. Okullarda neden Osmanlı İmparatorluğu kadar Hitit Medeniyeti'ne yer verilmediğini de merak etmeden duramıyor insan.

Kitap oldukça akıcı diliyle kolay ve heyecanla okunuyor. Bazı bölümlerde tekrarlar fazlaca yer alsa da okuma keyfi kaybolmuyor. Zaten ben, hem Su hem de Toprak kitabının içeriğinden o kadar büyülendim ki bir kaç cümleyi tekrar okumaktan hiç bir rahatsızlık duymadım.

Ancak, kitabı ne kadar beğenmiş olsam da iki konudaki eleştirimi de söylemeden geçemeyeceğim. Birincisi Gezi Olayları'nın simülasyonunun Çorum'da yaratılmaya çalışılması bana zorlama geldi. O bölüm olmasaymış hikaye anlamından hiç bir şey yitirmezmiş kanımca.

İkincisi de, özellikle Vali başta olmak üzere, sevgili Buket Uzuner'in bazı karakterleri kendi fikirlerini dile getirmek üzere konuşturduğu hissiyatını yaşadım. Bazı ifadeler ve cümleler "sana laflar hazırladım" tadını verdi bana. Size vermeyebilir.

Son tahlilde bu seriyi okumanızı şiddetle tavsiye ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder