3 Nisan 2016 Pazar

İnsan Olmak

Bir yılı aşkın bir süre önce almıştım Engin Gençtan'ın İnsan Olmak kitabını. Daha yeni okuyabildim. Hayıflanarak söylüyorum bunu, bence okumayı öğrendiğim ilk gün başlayıp her yıl düzenli olarak tekrar tekrar okumam gereken bir kitapmış.

İlk basımı 1983 yılında yapılmış kitabın ben 2002 yılındaki 26. basımını okudum. 

Kendini tanımak, insanları anlamak isteyen herkesin başucu kitabı olmalı bu kitap. Zaten ön sözde de amacı açık bir şekilde ifade edilmiş: "Bu kitap, ortalama insan davranışlarının gerisindeki dinamik güçleri meslek dışı okuyucuya tanıtmayı amaçlamakta ve yazarın otuz yıldır süregelen klinik yaşantılarının birikiminden yaptığı çıkarsamaların bir bölümünü içermektedir."

Akıcı dili sayesinde şekilsel olarak okuması kolay olsa da içerik olarak o kadar kolay değil. Okuyucu öncelikle kendiyle yüzleşmeye ve pek de hoşuna gitmeyecek şeyleri kabul etmeye hazır olmalı. Kitaba kendinizi açtıktan sonra, alabileceğiniz çok şey var.

İnsan davranışlarının ardında yatan sebepler toplumsal dinamiklerden, anne-baba-çocuk ilişkisine; öfke ve düşmanlık duygularından sorumluluk duygularına; kaygıdan, kadın-erkek ilişkilerine 12 değişik boyutta ve hepsinin birbirleriyle etkileşimleriyle ele alınmış.

Çok değerli bilgiler içeren bu kitabı satır satır, sindire sindire okumalısınız. Her sayfasından not alınacak en az bir cümle çıkıyor. Benim için bu kitapta en hatırda kalıcı cümle şu oldu: "... iyi insan, çevresine olduğu kadar kendisine karşı da iyi olan kişidir."

Yazar Engin Geçtan'ı da bu kitap vesilesiyle tanımış olmaktan çok memnun oldum. Kitabı bitirdikten sonra ne kadar değerli bir psikiyatri profesörü ve iyi bir yazar olduğunu öğrendim. Yeni kitap siparişlerime hemen kendisinin başka bir kitabını daha ekledim.

Kitap okumak gerçekten de insanın ruhunu zenginleştiriyor, dünyasını geliştiriyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder