25 Nisan 2016 Pazartesi

Geri döndüm

Tammm iki haftadır buralarda yokum ama gel gör ki kimsecikler merak edip de sormamış, gittin mi geldin mi, beğendin mi oraları diye.

Siz sormadan ben söyliim: gittim geldim, çok beğendim, yedim içtim, görgüm-bilgim-kültürüm arttı. Ve artık yazmaya başlayabilirim.

Önce lojistik konular. Herhangi bir turla gitmedim. Birikmiş puanlar sağ olsun uçak biletlerimi bedava olmasa da oldukça ucuza getirdim.

İstanbul - Bologna uçuşu ile başlayan seyahatim, İtalya'nın gelişmiş ulaşım ağı nimetlerinden faydalanarak Floransa, Pisa, San Gimignano ve Venedik ile devam etti. Ve tabii ki kürkçü dükkanına döndüm.

Bologna uçuşumun olduğu gün İtalya havayolları çalışanlarının grevi nedeniyle yaklaşık iki saat rötarla tamamlandı. Rötarla alışkınız, haklarımızı bile ezberledik. Amaaa bu grev sayesinde hayatımda ilk defa apronda yürüyüş yapmış oldum, bunu da unutmayacağım.

Uçağımız körüğe yanaşmadı, apronun ortasında durdu. Normal şartlar altında bir otobüsün gelip bizi alıp terminale götürmesini gerekirken grev nedeniyle kimse gelmedi. Biz de yolcular olarak uçaktan indik ve bir görevli önde biz arkada inci gibi dizilerek terminale kadar yürüdük. Çok uzun bir mesafe değildi ama kısa da değildi.

Hayatta yapılacaklar listemde "apronda yürümek" yoktu ama madem yaptım, hemen ekleyip üstünü de çizdim.

Bütün seyahatim süresince Bologna'da 2 gece, Floransa'da 3 gece, Venedik'te ise 2 gece kaldım. Pisa ve San Gimignano'ya Floransa'da kaldığım sürede günübirlik gittim geldim.

Belirttiğim şehirler arasında ulaşımı ise tren ve otobüslerle yaptım. İtalya'da bir çok tren var. Gitmeden önce araştırırken biraz kafam karıştı ama gidince gördüm ki gitmek istediğim her yere Tren Italia trenleri ile gidebildim. Ulaşım ücretleri ve seyahat süreleri şöyleydi:

Bologna - Floransa tren: 25 euro / yaklaşık yarım saat
Floransa - Pisa tren: 8,40 euro / yaklaşık 1 saat
Floransa - San Gimignano otobüs: 6,80 euro / yaklaşık 90 dakika
Floransa - Venedik: 49 euro / yaklaşık 2 saat

Bologna - Floransa ve Floransa - Venedik bilet ücretleri seyahate çıkmadan 1 ay kadar önce internetten baktığımda yukarıdaki fiyatlardan oldukça ucuzdu ancak ben programım netleşmediği için alamamıştım. Eğer fırsatınız varsa biletleri önceden alabilirsiniz.Bilet almak, fiyat araştırması yapmak ya da güzergah tespiti yapmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bahsettiğim bu trenler oldukça konforlu ve hızlı tren kategorisinde. Ne kadar hızlı diye merak edenler olabilir, kontrol ettim, saatte 160 km'ye çıktığını gördüm.

Bu trenlerde wifi da mevcut ancak kayıt olmak için kredi kartı bilgisi isteniyor. Söylenene göre kredi kartından 1 cent'lik sembolik bir ücret alınıyormuş. Lakin ben kayıt olmayı beceremedim. Hemen söyleyeyim problem benden kaynaklanmıyordu, teknik bir sorun.

Bu trenler için satılan biletler numaralı. Bunun anlamı şu, trene binmeden önce bileti valide etmenize gerek yok. Ancak Floransa - Pisa treninde biletler numaralı değil, bu nedenle trene binmeden önce platformdaki makineden valide etmeniz gerekiyor. Eğer etmez de kontrole denk gelirseniz hatırı sayılır bir ceza ödemeniz gerekir benden uyarması.

San Gimignano'ya ise tren yok, otobüsle gitmek gerekiyor. Ve altın değerinde bilgi geliyor: Otobüs Poggibonsi'ye giriyor ve sizin burada inip başka bir otobüse aktarma yapmanız gerekiyor. Bu bilgi neden altın değerinde?

Çünkü Poggibonsi'ye geldiğinizde hiç kimse "San Gimignano istikametine gitmekte olan sayın yolcularımızın bu durakta inerek 15 dakika sonra gelecek otobüse binmesi gerekmektedir. Yeni bilet almanıza gerek yoktur ancak Floransa'da aldığınız bileti aktarma otobüsünde okutmanız gerekmektedir." demiyor. İşin kötüsü bunu size bilet alırken de kimse söylemiyor.

Ya benim gibi internetlerde araştırıp okuyarak bu bilgiye ulaşacaksınız ya da San Gimignano'ya aldığınız biletle Siena'ya gidip belki de ceza yiyeceksiniz. Siena güzel olabilir ama ceza yemek güzel değildir.

Elbette Floransa'dan Pisa ve San Gimignano'ya gitmek için başka seçenekler de mevcut. Örneğin tur şirketleri var. Ben tercih etmedim ancak konforuna düşkün olan ya da dil problemi olan gezginler için bu turlar da iyi bir seçenek olabilir.

Bense hem cimriyim, hem kendim keşfetmeyi severim. Ulaşım da bu kadar kolay olunca kendim yollara düşmeyi tercih ettim. Gerçi bu seçimim nedeniyle Pisa'ya kadar gidip meşhur kuleyi göremeden dönecektim neredeyse. Elbette bunu da anlatacağım. Hepsi sırayla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder