27 Mayıs 2015 Çarşamba

Kocan Kadar Konuş

Uzun zamandır böyle kahkahalar atarak bir şey okumamıştım, sesli güldüm resmen. Neye mi güldüm bu kadar? Kısaca ağlanacak halimize diyeyim ama uzun uzun Kocan Kadar Konuş diyeyim.


Şebnem Bucuruoğlu' nun kahramanı Efsun üzerinden kadınların makus talihini en trajikomik halleriyle anlattığı bu kitapla ilgili yazacak çok  bir şey yok. Şurup gibi, lıkır lıkır gidiyor. Güle oynaya bir kaç saatte bitirip çok da eğlenceli zaman geçireceğiniz garanti.

Tüm kitap boyunca beni güldüren bir çok tespitle karşılaştım, en çok eğlendiren ve aklımda kalan hayat ve rakamlar arasındaki ilişki oldu: "Tecrübelerim hayatın üç buçukla dört arasında geçtiğini gösterdi. Ya üç buçuk atıyorsun ya da dört dörtlük yaşıyorsun" Valla öyle billa öyle, hayatı daha iyi anlatacak başka iki rakamı düşündüm düşündüm bulamadım.

Buradan Buket Uzuner'i tekrar anmak isterim, ne diyordu Su kitabında "Bir kadının kendine ait mesleği, parası ve hayatı olabileceği, hayatını sevdiği bir mesleğe, felsefeye, matematiğe ya da şiire adayabileceği düşüncesi, Türkiye'de Kaf Dağı' nın gerçekte var olmasından çok daha ütopikti."

Daha önce de söyledim, yine söylüyorum, hep söylicem: kansere çare de bulsan evlenmemiş bir kadınsan vay haline. Maalesef. Acı ama gerçek.

Yine de bu acı gerçekleri bir süreliğine unutup, toplumun kadınlara biçtiği etiketi pek de ciddiye almayıp, ufak ufak da dalganızı geçerek keyifli bir kaç saat geçirmek istiyorsanız bu kitabı okuyun. Yalnız kamuya açık alanlarda okuyacaksanız sebepsiz patlayan kahkahalarınız için maruz kalacağınız kınayıcı bakışlara hazırlıklı olun.

Ayrıca erkekler de ne gibi oyunlara getirilebileceklerini öğrenmek istiyorlarsa bu kitabı okumalarında sakınca yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder