29 Aralık 2014 Pazartesi

İntikam tehlikeli bir sanattır...

...bu sanatın inceliklerini bilmiyorsan ölürsün.

Der Oğuz Sipahi.

Oğuz Sipahi kim mi? Şu meşhur isimsiz kahramanın yıllar önce akıl hocası, can yoldaşı olmuş, babalık yapmış ama sonra ne olmuşsa olmuş düşman bellemiş.

Elbette dersimiz Derviş Şentekin. Beş Parasızdım ve Kadın Çok Güzeldi'nin devamı olan Beş Parasızdım ve Katilimi Arıyordum. Benim için 2014'ün son kitabı oldu bu polisiye.


Hikaye tam olarak ilk kitabın bittiği yerden başlıyor. Tam aynı yerden. Ancak bölüm numaraları büyükten küçüğe gidiyor, yani 41, 40, 39... diye.

İlk sayfadaki bölüm numarası olarak 41'i görünce, birinci kitabın 40 bölümden oluştuğunu düşünüp "herhalde bölüm numaralandırması kaldığı yerden devam etmiş" diye düşündüm. Ancak okudukça fark ettim ki numaralar küçülerek gidiyor. Böyle şeyler kolay kolay kaçmaz gözümden. Kronolojik olarak geriye doğru giden bir hikayede çok anlamlı olabilecek bu numaralandırmanın bu kitaptaki öyküye bir değer kattığını düşünmüyorum.

Bu kitapta öncelikle baş kahramanımızın eskiden çok değer verdiği, babası yerine koyduğu Oğuz Abisi'ni neden düşman bellediğini anlıyoruz. İlk kitapta bu konu hakkında hiç bir ipucu yoktu.

O kötü adam yok mu o kötü adam. Böyle iki can dostunun bile aralarının bozulmasına neden olmuş. Yediği diğer nanelerden hiç bahsetmiyorum bile. Mafya, derin devlet, kaçakçılık, her tarakta bezi var şerefsizin.

Bir de bu kitapta yeni bir karakter hikayeye dahil oluyor: Burcu. Ben kendisini çok sevdim şahsen. Bir kere İzmirli. İzmirli herhangi birini sevmemek mümkün mü? Her şeyden önce İzmir'e olan saygımızdan ötürü severiz İzmirlileri.

İzmirli Burcu bir komiser. O da kötü adamın peşinde. Kötü adamı yakalamak için kendi kişisel sebepleri olan isimsiz kahraman ve Burcu Komiser'in yolları elbette kesişiyor ve iş birliği yapıyorlar. 

İsimsiz kahraman diyorum ancak biliyorsunuz ilk kitabı okuduktan sonra ben kendisine Nazif ismini uygun görmüştüm. I-ıh olmamış. İkinci kitapta anladım ki kahramanımız aslında genç, yani daha yeni bir ismi olabilir, bu nedenle bu kitabı okuduktan sonra kendisine başka bir ismi uygun gördüm: Tunç.

Yine de çok emin olamıyorum, bir üçüncü kitap olsa fikrimi değiştirebilirim gibi geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder