15 Aralık 2014 Pazartesi

Google'da Çalışacak Kadar Akıllı Mısınız Bakalım

Baştan söyliim ben değilmişim.

Yıkıldım mı? Hayır. Tamam tamam, biraz üzülmüş olabilirim.

Durup dururken Google meselesi nereden çıktı diye merak edenleri daha fazla bekletmeyeyim, okuduğum kitaptan.


Willian Poundstone, 2003 yılında Microsoft şirketinin mülakatlarında sorulan bilmece türü sorulardan derlediği kitabın devamı denebilecek Google'da Çalışacak Kadar Akıllı Mısınız? kitabında yine benzer soruları ele almış.

Kitabın adını görünce, tamam dedim tam benlik. Siz buna gaza gelmek diyebilirsiniz, ben meydan okumalardan hoşlanıyorum diyorum.

Heyecanla okumaya başladım ve gördüm ki Google benim kalemim değilmiş.

Mesela kitapta şöyle bir soru var: "A noktasından B noktasına gitmeniz gerekiyor. Oraya gidip gidemeyeceğinizi bilmiyorsunuz. Ne yaparsınız?" Bunu okuyunca hemen aklımdan şunlar geçmeye başladı: "A noktasıyla problemin ne ki, otur oturduğun yerde, gidip gidemeyeceğini bile bilmiyorsun üstelik, deli misin nesin?" Hatta daha ileri gidip "Yeni bir ülke bulamazsın. Bu şehir arkandan gelecektir." diyerekten Kavafis'e bile bağladım.

Halbuki, bu soruyu duyunca aklıma "bir ağın aranmasına ilişkin problem" gelmeliymiş. Peh! Aklıma Polat Alemdar bile gelirdi de ağ gelmezdi, gelmedi.

Bazı yerleri okurken çok zorlansam da genel olarak eğlendim. Gray kodu diye bir şey öğrendim. Ondan sonracığıma Enrico Fermi isimli bir fizikçiyle müşerref oldum. 20. yy'ın başlarında yaşamış olan İtalyan bilim adamı "fizik doktorasına sahip herkesin neredeyse her konuda tahmin yürütebilecek yeteneğe sahip olması gerektiğine" inanırmış.

Bu mühendislerin ben her şeyi bilirim, bilemezsem de uydururum düşüncesinin temeli teeeee Fermi'lere kadar dayanıyormuş demek.

Bir an bu kitapta yer alan soruları cevaplayabilecek, yanıt bulmak için orijinal fikirler üretebilecek insanlarla çevrili bir ortamda çalıştığınızı düşünsenize. Bir taraftan çok zorlayıcı diğer yandan da çok doyurucu bir deneyim olacağından eminim.

Buradan da çalıştığı şirketleri Google'la falan karşılaştırıp sürekli "ay Google'da dolaplar dolusu yiyecek varmış, istediğin zaman gidip istediğin kadar yiyomuşsun" diye bık bıklanan güruha da seslenmek istiyorum. Sen önce bu kitabı oku, adamların işe girebilmek için yanıtladığı sorulardan sadece biri hakkında mantıklı bir akıl yürüt, ondan sonra boş ver dolabı falan gel canımı ye.

Ekmek köfte meselesi.

Bak acıktım şimdi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder