13 Ekim 2014 Pazartesi

Oryantiring diyip geçme, oyun değil hayat dersi

Haziran ayında ara verdiğim oryantiring sezonunu nihayet yeniden açtım. Sezon arasının sebebi hem yazın daha seyrek yapılması nedeniyle zaman uyuşmazlığı hem de kene korkusuydu.

Neyse yaz bitti, biz şehre döndük (doğrusunu söylemek gerekirse şehirden pek de uzaklaşmadık havalı olsun diye öyle yazdım) kenelerin de yuvalarına döndüğünü varsayarak oryantiring maceralarına kaldığım yerden devam ediyorum.

Bu hafta orman çok güzeldi. Özellikle mantarlar. Rengarenk. Hepsini ısırmak istedim. Ama tabii ki de bırakın ısırmayı dokunmadım bile. Keneden korkan mantar zehrinden korkmaz mı? Ben de uzaktan sevdim.

Mantar sevgim bana biraz zaman da kaybettirdi ama yine de çok kötü bir derece yapmadım. Orta karar diyelim. Hele de beni geçenlerin spor kulübü üyesi üniversite öğrencileri olduğu düşünülürse bence gönüllerin şampiyonuyum.

Tamam kondisyonum çok kötü, malum sigara. Ama harita okuma konusunda oldukça aşama kaydettiğimi düşünüyorum.

Mesela bu hafta hedeflerin hepsini bilinçli olarak buldum. "Hedef dediğin zaten bilinçli bulunur, bilinçsiz hedef neymiş" diyenlere şöyle açıklayayım: şurada da kısaca bahsettiğim üzere oryantiring kısaca harita yardımıyla hedef bulma oyunu. Ama hedefleri haritada yazan sırayla bulmak gerekiyor.

Bir de katıldığım organizasyonda 4 farklı parkur oluyor ve katılımcılar seviyelerine göre katılmak istedikleri parkurları seçiyor. Bu farklı parkurların 1-2 ortak hedefi olabilir ama genelde farklı oluyor. Yani ben diyeyim 20 siz diyin 30 farklı hedef oluyor ormanın değişik noktalarında.

Benim de harita okumayı becerememekten ötürü kendi parkurumda olmayan hedefleri bulduğum çok olmuştur. Ya da kendi parkurumun hedeflerini olması gereken sırada değil de karışık bulduğum da. Bu durumda ne oluyor? Doğru hedefleri doğru sırada bulmak için ormanda dön babam dön.

Ayrıca ben bu oryantiringi çok sevdim yahu. Kondisyonu bir yana bırakacak olursak olay tamamen planlama üstüne kurulu ki plan dedin mi benim için akan sular durur. Temel prensip nereye gitmek istediğini bilmek (sıralı hedefler) ve oraya nasıl gideceğini tespit etmek (rota belirlemek).

"Nasıl gidileceği" de önemli bir konu. İki hedef arası kuş uçuşu çok kısa gibi görünebilir ama uçamayacağınızı unutmayın. "Aman bir an önce varayım" diye bodoslama koşmaya başlarsanız asla ulaşamayabilirsiniz.

Geçen sene tecrübelerimden yola çıkarak hazırladığım faydalı bilgilere de buradan ulaşabilirsiniz. 

Oryantiring çok güzel, gelsenize!

görsel biraz eski ama ormanda çekmiştim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder