12 Ekim 2014 Pazar

Ev yapımı Nutella

Amatör aşçılık çalışmalarım devam ediyor. Havalardan zağar...

Bu seferki tarifimiz ev yapımı nutella. Aslında nutella demek çok iddialı olur ama "sütlü fındık kreması" lafı uzun olacağı için nutella dedim.

Orijinal nutellanın içinde % 55 oranında şeker, % 17 oranında hurma yağı, % 13 oranında şeker ve % 7.4 oranında kakao olduğunu biliyor muydunuz? Ben hiç kavanozun üstüne bakmamıştım, bilmiyordum. Sizin için internetten araştırdım.

Kalan % 7.6'nın ne olduğu yazmıyordu ama kıvam arttırıcı şu E'li zımbırtılardır herhalde.

Oysa benim tarifimde E'lerin esamesi okunmuyor, sadece fındık, kakao, şeker ve süt var. Kabaca oran verecek olursam herhalde % 57 fındık, % 25 süt, % 11 kakao, % 7 şeker diyebilirim. Dağılımda 3-5 puan oynama olabilir, hassas terazi değilim neticede ama aramızda da 3'ün 5'in lafı olmaz sanırım.

Şimdi gelelim tarife.

Efendim, çalışmalarımıza fındıkların kabuklarını kırarak başlıyoruz elbette. Haa siz marketten, kuru yemişçiden soyulmuş, kavrulmuş fındık alırsanız bu aşamayı geçebilirsiniz tabii ki de ancak ben evdeki kabuklu fındığı kullandım.



Ayıkladığımız fındıkları kavrulmak üzere tavaya alıyoruz. İşte en önemli aşamaya geldik, fındıklar kavrulduktan sonra iç kabuklarını soymanız gerekiyor. Burada parmaklara dikkat, çok kolay yanabiliyor. Bu nedenle kabuk soyma işine girişmeden fındıkları soğutmanızı şiddetle öneririm.

Bu kahverengi kabukları da soyduktan sonra fındıkları tekrar tavaya alıp ısıtmanızı öneririm. Eğer hazır soyulmuş ve kavrulmuş fındık kullanıyorsanız bu ısıtma işini yine yapın çünkü ısınmış fındıkları robottan geçirince yağının çıkıp macun haline gelmesi daha kolay oluyor.

Mutfak robotunuz ne kadar güçlüyse bu aşama o kadar başarılı olacaktır. Mümkün olduğunca uzun süre fındıkları robotlayın. Hem fındıklar ne kadar küçülürse dokusu o kadar pürüzsüz olacak hem de ufalandıkça yağı daha iyi çıkacağından istenen macun kıvamı yakalanacak.

Üzerine kakao ve şekeri ekleyip bir süre daha karıştırıyoruz. Ben yukarıda görünen fındık için yaklaşık 2 yemek kaşığı kakao, 1 yemek kaşığı şeker kullandım. Pudra şekeri daha iyi sonuç verir ama elinizin altında yoksa toz şeker de olur, biraz daha uzun robotlamanız koşuluyla.

Bu aşamadan sonra elimizde oldukça katı kıvamlı bir macun oluyor. Artık dilediğiniz kadar süt ekleyerek bu kıvamı açabilirsiniz. Ne kadar akıcı bir karışım istediğinize bağlı olarak süt miktarını belirleyebilirsiniz. Ben küçük bir kutu sütün yarısından biraz azını kullandım. Tabii ki de light süt kullandım, diyet kadınlığın şanındandır ne de olsa.

İşte sonuç:

Kakaoyla hindistan cevizini çok yakıştırdığım için yerken üstüne hindistan cevizi döktüm ki nefis oldu. Fındık oranı yüksek olduğundan 2 kaşıkta kesiliyorsunuz. Bu açıdan iyi yani, az yemiş oluyorsunuz en azından.

Tamam bi nutella değil ama en azından has Türk fındıklarıyla E'siz falan leziz bir şey yemiş oluyorsunuz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder