8 Ağustos 2016 Pazartesi

Syg, Svg, Tşk, Slm vs. vs. vs.

Her normal insan gibi benim de takıntılarım var. Bir tanesi de dil kullanımı. Hep şunu söylerim: herkes iyi bir edebiyat ustası olamaz ama herkes anadilini doğru kullanmakla yükümlüdür.

Kelimelerin, atasözlerinin ve deyimlerin anlamlarını doğru kullanmak; bağlaçları, soru eklerini ayrı yazmaktan bahsediyorum alt tarafı. O kadar da zor olmasa gerek.

İş gereği her gün bir sürü mail okuyorum. Bu okuduğum maillerde böyle basit hatalar gördüğüm an o kişiyle ilgili yargım şekilleniyor. Ve ne yazık ki şekillenen şey olumsuz bir şey oluyor.

Böyle havalı havalı unvanları olan adam/kadınlar bir anda gözümden düşüyor. Eğitimsiz olsa neyse ama sorsan bilmem ne üniversitesinin bilmem ne bölümünü bitirmiş, bilmem nereden em-bi-ey'i varmış. Hadi oradan, sen daha "de"yi ayrı yazmayı öğrenememişsin, o kadar okullardan rüşvetle rüşvetle diploma almadığın ne malum!

Bir de maillerde yazılan selamlama sözcüklerinin kısaltılmasından hiç hoşlanmıyorum. Mesela uzun uzun yazmış yazmış yazmış, sonuna "Syg". Şaka mı yapıyorsun diye sorasım geliyor. Sonuna saygı ekleyecek resmiyette bir ilişkinin olduğu birine yazdığın maili bitirirken kısaltma kullanmak bu ne perhiz bu ne lahana turşusu değildir de nedir.

Saygılarımla yazmak yerine Syg yazınca ne kadar zaman kazanacaksın ki? 3-5 saniye mi? Birisine 3-5 saniyelik ek zaman ayıracak kadar saygı duymuyorsan oraya onu da hiç yazma zaten.

Aynı hislerim Svg kısaltması için de geçerli. Gerçekten Sevgilerimle yazmaktan üşeneceksen sevgin batsın. Tşk, Mrb, Slm ... hep aynı.

Böyle kısaltmalar içeren bir mail aldığımda anında ASL diye cevap veresim geliyor.

Dağılabilirsiniz...

1 yorum: