18 Mayıs 2017 Perşembe

Masumiyet ya da Özel İlişiki

"Berlin'de geçen kitaplar" okumasında artık 2. Dünya Savaşı bitmiş, 1955 yılına gelmişiz. Soğuk Savaş rüzgarları serin serin esiyor. Amerika / İngiliz ve Sovyet istihbarat mücadelesi yaratıcılıkta sınır tanımıyor.

Ian McEwan'ın yazdığı Masumiyet ya da Özel İlişki kitabında, yaşanmış gerçek bir olay arka fonu oluşturuyor. Hikayede, Altın Operasyon'da görev almak üzere İngiltere'den Berlin'e gelen Leonard Marnham'ın dönüşüm hikayesini okuyoruz.


Vikipedi kapatıldığı için link veremiyorum Altın Operasyon'la ilgili. Özetle Sovyet telefon hatlarına sızmak için Amerika ve İngiliz istihbarat servislerinin Doğu Berlin'e bir tünel kazma operasyonu. Rus casusu İngiliz vatandaşı bir Yahudi olan George Blake'in Sovyetler'e sağladığı bilgiler neticesinde operasyon başarısızlıkla sonuçlanmış, Ben bu kitabı okuyana kadar böyle bir operasyondan haberim yoktu.

Kitaba dönecek olursak, 25 yaşında içe kapanık, güvensiz Leonard'ın savaş ve aşkla değişmesi, dönüşmesi ve masumiyetini yitirmesi zenginlikle anlatılmış. Kitabın her sayfasında farklı bir Leonard yer alıyor adeta.

Berlin'e gelir gelmez tanıştığı Amerikalı Bob Glass ve nişanlılığa kadar giden bir ilişki kurduğu Maria bu değişimin en önemli mimarları olarak rol alıyor. Maria'yla ilişkisi ilerlerken, Maria'nın eski kocasının ortaya çıkmasıyla olaylar içinden çıkılamaz bir hal alıyor ve Leonard da dönüş olmayan bir yola giriyor.

Yazar Ian McEwan, bu psikolojik dönüşümü çok başarılı bir şekilde kaleme alırken aynı zamanda Amerikan, İngiliz, Alman ve hatta Sovyetlere ait davranış özelliklerini de aynı derecede başarılı şekilde tasvir etmiş.

Hikayeyi açık etmemek için konusuyla ilgili daha fazla yazmayacağım ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim: kitabın başında tanıdığımız Leonard'ın bambaşka bir şey dönüşümü; geçerli sebepleri olan herkes bir gün cinayet işleyebilir fikrimi daha da güçlendirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder