20 Kasım 2016 Pazar

12. Gece

Shakespeare'in aslında Şekspir olmadığını okuduğumdan beri ne zaman adı geçse bende bir şüpheler, bir tereddütler... 12. Gece oyununa giderken de aynı soru işaretleri. Aman dedim, sonra, Şekspir veya diil, 12. Gece 12. Gece'dir.

Duyan da beni bir Şekspir metnini ilk satırından ayırt edebilecek bir uzman sanar. Ama ne yaparsın işte, bir şeyi öğrenmenin laneti.

İBŞT'nin Ümraniye Sahnesi'nde izlediğim ikinci oyun oldu bu ve bence akustik problemini tescillemiş oldum. Yine bazı replikleri hiç duyamadım.

Bir yanlışlıklar komedyası olan oyunun konusu özetle, aşkı uğruna erkek kılığına giren Viola'ya aşık olan Olivia, Olivia'ya aşık olan Orsino, Viola'nın öldü sanılan ikiz erkek kardeşi Sebastian'ın ortaya çıkması ve tüm bu karmaşanın sebep olduğu olaylar.

Adı üstünde yanlışlıklar komedyası. Aslında benim pek sevdiğim bir tür değildir. Ama Bennu Yıldırımlar, Levend Öktem, Özge Özder gibi usta oyuncuları kanlı canlı sahnede izlemek için oyunu görmek istedim. Çok da iyi yapmışım. Viola/Sebastian'ı canlandıran ve şu anda Vatanım Sensin dizisinde Veronika karakterine hayat veren Sena Kara Tutumluer'in performansı ise ayrı bir övgü ve de alkışı hak ediyor.

Kostüm, dekor ve müzikler açısından bakıldığında oyun modern bir Şekspir yorumu olmuş. Oyun boyunca sahnede olan canlı müzik orkestrasını, çaldıkları müzikleri ve de oyuncuların şarkı söyleme performanslarını çok çok beğendim. Öte yandan dekor için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.

Sahnede çok kalabalık bir dekor vardı, video çekimleri, şeffaf toplar, şeffaf tablolar, aynalar... hepsi bir arada yorucu idi. (Oyunla hiç ilgisi yok ama o şeffaf toplardan bir tane bulursam içine girip yuvarlanmayı çok isterim.)

Kostümler güzeldi. Ama en güzeli Özge Özder'in şapkası ve pelerinli ceketi idi. Hem çok güzeldi hem de çok yakışmıştı.

Bir oyuna, filme gittikten sonra orasını sevdim, burasını sevmedim diye atıp tutması kolay. Yazdıklarıma çok da itimat etmeyin. Son tahlilde sahnede emek verilmiş, özen gösterilmiş alın teri izliyorsunuz. Gidin kendiniz görün.

Bir de özellikle tiyatro için, nasılsa fiyatı uygun diye gitmeyeceğiniz oyunlara bilet alıp gerçekten gitmek isteyenlere mani olmayın. Mesela bu oyuna, internetten baksanız bilet bulamazsınız ama salonda bir sürü boş koltuk vardı. Yapmayın, etmeyin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder