13 Kasım 2016 Pazar

Fehim Paşa Konağı

Turgut Özakman'ın kaleme aldığı hem de vakti zamanında ödül kazandığı Fehim Paşa Konağı'nı izledik geçtiğimiz haftalarda. Ne de iyi ettik. 2,5 saat boyunca yüzümüz güldü, kulağımızın pası silindi.

1908 yılında, 2. Meşrutiyetin ilanından hemen önce geçen hikayede, eski kabadayılardan Rasim Baba oğlunun da kendisi gibi namlı bir kabadayı olmasını arzu eder. Eder etmesine de her şey her zaman istediğimiz gibi olmaz. Rasim Baba'nın da istediği olmaz. Gölge oyununa meraklı oğlu, konağa kabadayı yerine, hanımları eğlendirmek üzere gölge oyuncusu olarak alınır. Bir de üstüne paşanın kızına aşık olmasın mı?

Bir taraftan da Rasim Paşa'nın da içinde bulunduğu iktidar savaşları, meşrutiyetin ilanı öncesindeki siyasi karışıklıklarla dolu olaylar dizisi. Bu olayların sonunda bir de Rasim Baba'nın oğlu Yusuf bir halk kahramanı, bir hürriyet kahramanına dönüşüyor.

Bunların hepsi bir araya gelince, kahkahalar salondan taştı adeta. Bir de oyunun metni kadar başarılı fıkır fıkır sanat müziği parçaları eklenince keyifler tavan yaptı.

Ben yönetmenin oyunu sahneye koyma şeklini de çok sevdim. Tüm oyuncular, sahnede bir arabada fasıl heyeti gibi oturuyor, sırası gelen yine sahnedeki kostümlerden kendisine ait olanı giyerek oyuna katılıyor. Bu da oyuna ayrı bir dinamizm katıyor.


Oyuncuların kostümleri de ayrı bir alkışı hak ediyordu. Ama ben en çok dekor kullanımını sevdim. Özellikle Rasim Baba'nın kahvesinde geçen sahnelerde yukarıdan inen dev cezve, konağın hareminde geçen sahnelerde yine tavandan inen dev tüllü kadın başlığı fikrine bayıldım.

Her şey çok güzeldi ancak başrol oyuncularından Fehim Paşa ve Deli Suat Paşa'yı oynayan Selçuk Soğukçay'ın konsantrasyonu oldukça bozuktu. Repliğin unutulması ya da gülme krizine girdiği için söylenemeyen repliklerin birden fazla tekrarlanması beni şaşırttı. O kadar profesyonel bir oyuncunun bir kaç defa aynı problemi yaşamasının o güne özgü bir aksaklık olduğunu düşünüyorum.

Oyunu Üsküdar Müsahipzade Celal Sahnesi'nde izledik. Daha önce bu salonda oyun izlememiştim. Koltukları konforlu, havalandırması iyi, ferah bir salon. Üstelik önündeki caddede park yerleri var. İspark ama olsun. Hiç yer bulamamaktan iyidir.

Keyifli bir iki buçuk saat geçirmek istiyorsanız bu oyunu izlemenizi tavsiye ediyorum. Artık bahtınıza hangi salon çıkarsa...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder