6 Ağustos 2014 Çarşamba

Çarkıfelek diyip geçme

Temmuz ortalarında bir gün ben yine bir eğitime katıldım. Yaşın kaç olursa olsun, eğitim şart.

Eğitime gitmenin sayısız faydası oluyor, bir tanesi de eve her gün gittiğin yol yerine farklı bir güzergahtan dönmek. Ben de vaktim bol, hava da güzel bari biraz yürüyeyim dedim. Hem keyif hem spor yani.

Böyle çevreme bakına bakına yürürken, bir köşeyi dönmemle, bir evin bahçesinden taşmış çalı gibi yeşilliklerin içinden bana mor mor bakan çiçekler karşıma çıkmasın mı? Çıksın.

Hemmmen telefonu çıkarttım, şak şak resimlerini çektim. Bir taraftan da bir tedirginlik, el alemin bahçesinin fotosunu çekiyorum neticede, ters bir şey olabilir. Zaten bu gibi durumlarda enteresan bir şeyler olma ihtimali varsa, bana olur.

Mesela seneleeeeer önce seramik kursuna gidiyordum. Hocamız baskı çalışması yapacağımız için derse yaprak getirmemizi istedi. Bildiğin ağaç yaprağı. Ben de bir cumartesi sabahı yine güzel bir havada ve yine bakına bakına yürüyerek derse giderken yaprak mevzusu aklıma geldi.

O sırada bir apartmanın bahçesinden dalları kaldırıma sarkmış bir ağaç adeta "gel benim yapraklarımdan al" dercesine karşıma çıkıverdi. Ben de kaldırımın kenarındaki alçakça duvarın üstüne çıkıp bir yaprak almak üzere uzanmışken apartmandaki evlerden birinin camından bakan bir kadınla göz göze geldik. Hadi görmesem neyse de artık görmüşken nezaketen "Bir tane yaprak alabilir miyim?" diye seslendim hanımefendiye. El cevap: "Hayır alamazsın!"

Beklemediği bir şeyle karşı karşıya kalan her insan gibi hönk diye kalakaldım. Bir kaç saniye durdum öyle. Sonra çevik bir hareketle iki üç yaprağı alıp koşarak suç mahallinden uzaklaşmaya başladım. Kadın arkamdan söylendi mi, bağırdı mı, güldü mü bilemem.

Neyse benim mor çiçeklere dönelim. Vukuatsız bir şekilde fotomu çektikten sonra yoluma devam ettim. Akşam da fotoyu sosyal medya ortamlarında paylaşarak "bugün bu çiçeği gördüm, çok güzeldi ama adını bilmiyorum" diye yazdım.

Gözünü sevdiğimin sosyal medyasından anında cevabımı aldım, bilenler bilgilerini esirgemedi sağ olsunlar.

Benim çiçek, adını çok duyduğum ama bugüne kadar kendisiyle tanışma şerefine nail olamadığım çarkıfelek çiçeğiymiş. Vikipedi'den öğrendiğim kadarıyla çiçekleri at arabası ya da değirmen çarkını andırdığı için bu isimle bilinirmiş. Saate de benzediği için Farsça'da saat çiçeği denirmiş. Nam-ı diğer pasiflora çiçeği. 500 kadar türü varmış ve aynı adla bilinen malum sakinleştiricinin de ham maddesiymiş.

Ve internetten yaptığım araştırmaya göre benim gördüğüm caerulea cinsiymiş. Bu da Güney Amerika'da yetişen türüymüş ve çiçekleri de Paraguay'ın milli çiçeğiymiş.

Bir gün şu çok para ödüllü bilgi yarışmalarından birine katılacağım ve bu olur olmaz şeyleri merak edip araştırma huyum sayesinde büyük ödülü kazanacağım. Bak Paraguay'ın milli çiçeği sorulursa soru şimdiden cepte.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder